Hyppää sisältöön

Savonlinnasta nousevan auringon alle

Savonlinnan museon tämän kauden uudet näyttelyt Riihisaaressa kertovat niin menneiden vuosikymmenten Savonlinnasta kuin mielenkiintoisesta yhteydestä Japanin ja Savonlinnan välillä 1700-luvulla. Savonlinnan museo julkaisee näyttelyiden avaamisen yhteydessä unohdetuista Savonlinna-kuvista myös uuden kirjan.

Salattu Seitsonen – Urpo Seitsosen valokuvia Savonlinnasta -näyttely avaa unohduksissa olleiden valokuvien kautta 1960-luvun Savonlinnaa. Urpo Seitsonen (1936–1996) oli viipurilaislähtöinen valokuvaaja ja yrittäjä, joka teki pitkän uran Savonlinnassa valokuvausliike Foto-Possen omistajana. Valokuvausliike toimi keskellä muuttuvaa kaupunkia vuodesta 1961 lähtien. Urpo Seitsosen leipälaji valokuvaajana oli harkittujen potrettien ottaminen, mutta hänen repertuaarinsa oli laaja. Se käsitti monenlaisia töitä aina uutisfilmeistä taiteellisiin rakennus- ja maisemakuviin.

Näyttelyssä nähdään Urpo Seitsosen nuoruusajan, 1960-luvun harvinaisia valokuvia Savonlinnasta ja sen asukkaista. Otosten negatiivit löysi vahingossa valokuvaajan poika Timo Seitsonen. Monet näistä valokuvista liittyvät enemmän nuoruuden harrastukseen kuin varsinaiseen työhön, eikä niitä ole alun perin luultavasti tarkoitettu julkaistaviksi. Ne kuitenkin kertovat tarinan jo kadotetusta ja puretusta Savonlinnan elämänmenosta 1960-luvun myllerryksessä sekä Urpo Seitsosen tarkasta silmästä kuvaajana. Savonlinnan museo julkaisee näyttelyn avauksen yhteydessä Seitsosen valokuvista myös samannimisen kirjan, jonka on kirjoittanut aiheeseen perehtynyt Ville Vilén.

Laxman nousevan auringon maassa -näyttely puolestaan kertoo Erik Laxmanin, hänen poikansa Adamin ja Daikokuya Kodayun mielenkiintoisista vaiheista Siperiassa, Katariina Suuren hovissa ja ulkomaalaisilta lähes kokonaan suljetussa Japanissa 1700-luvun lopulla.

Savonlinnassa syntynyt tutkimusmatkailija ja tiedemies Erik Laxman sekä Japanin Suzukassa syntynyt merikapteeni Daikokuya Kodayu tapasivat Siperian Irkutskissa helmikuussa 1789. Laxman oli tullut Siperiaan tekemään luonnontieteellistä tutkimustyötä, mutta Daikokuyan reitti oli mutkikkaampi. Kapteeni Daikokuya miehistöineen oli kuusi vuotta aiemmin haaksirikkoutunut autiolle Tyynen Valtameren saarelle, josta venäläiset olivat tuoneet hänet Irkutskiin. Ystävystyttyään kapteeni Daikokuyan kanssa Erik Laxman alkoi järjestellä japanilaisten merimiesten palauttamista takaisin kotiin.

Näyttelyn tuotannosta ja käsikirjoituksesta vastaa Savonlinnan museo, mutta näyttelyyn on saatu myös Savonlinnan Taidelukion valmistama animaatioelokuva sekä opiskelijoiden eri tekniikoin toteuttamia taideteoksia. Näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat lisäksi olleet myös Ammattiopisto Samiedun pitkäaikainen opettaja Anne Peltonen sekä Samiedun lavastustekniikan linja, joilta näyttelyyn on saatu nukkeja ja laivapienoismalli. Näyttelyn tietopohja perustuu suurelta osin Chikage Konishi-Räsäsen tuoreeseen pro gradu -tutkielmaan, ja hän on myös kääntänyt näyttelyn japaninkieliset tekstit.

Adam Laxman oikealla. Yksityiskohta japanilaisesta piirroksesta / Daikokuya Kodayu Memorial Museum, Suzuka.
KUVA: Adam Laxman oikealla. Yksityiskohta japanilaisesta piirroksesta / Daikokuya Kodayu Memorial Museum, Suzuka.

Salattu Seitsonen – Urpo Seitsosen valokuvia Savonlinnasta, 28.4.–14.8.2022
Laxman nousevan auringon maassa, 29.4.–14.8.2022
Riihisaari – Savonlinnan museo