Hyppää sisältöön

50-vuotias Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys jatkaa työtä Savonlinnan ainutlaatuisten museohöyrylaivojen eteen

Savonlinnan museolaivastoa Riihisaaren museolaiturissa. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo.

Riihisaaressa, Olavinlinnan kansallismaisemassa pysyvästi esillä olevat Savonlinnan museon alukset ovat merkittävä osa kansallista kelluvaa kulttuuriperintöä ja kansainvälisestikin ajateltuina ainutlaatuisia. Tärkeässä roolissa laivojen säilymisessä ja Saimaan purjehdushistorian esilletuomisessa on ollut Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys ry, joka on nyt 50 vuoden ikään ehtinyt Saimaan vesiliikenteen ja sen historian harrastajien ja tutkijoiden yhteisö. Arvokkaiden alusten säilyminen näihin päiviin asti ei ole itsestäänselvyys, ja taustalla on iso määrä pitkäjänteistä työtä ja omistautuneisuutta. Savonlinnan yli satavuotiailla museohöyrylaivoilla on vuosi vuodelta yhä useampi tarina kerrottavanaan.

Saimaan Purjehdusmuseoyhdistyksen perustamisen lähtölaukauksena oli höyrykuunari Salaman nostaminen Saimaan pohjasta kesäkuussa 1971. S/s Salama upposi yhteentörmäyksen seurauksena Puumalassa vuonna 1898 ja lepäsi pohjassa ennen ylösnostoa yli 70 vuotta. Yhdistyksen ensimmäinen voimannäyttö olikin osallistuminen Salaman kunnostamiseen museolaivaksi 1970-luvun mittaan sekä aluksen ylläpito museona Savonlinnassa vuosina 1978–85. Kun Savonlinnan kaupunki perusti oman museonsa, yhdistys lahjoitti museolaivan ja siihen kuuluvan esine- ja valokuvakokoelman Savonlinnan museolle vuonna 1985.

Yhdistyksen 50-vuotista toimintaa juhlistetaan tulevana perjantaina Savonlinnan Riihisaaressa järjestettävässä juhlapaneelissa, jonka otsikko on Museolaivat ja kulttuuriperintö. Keskustelussa on tarkoitus nostaa esiin niin museolaivojen historiaa, nykyisyyttä kuin tulevaisuuttakin. Keskustelijoina tilaisuudessa ovat laivahistorioitsija, FT Sakari Auvinen, Kansallismuseon museopalvelujohtaja Tiina Mertanen, Forum Marinumin huoltomestari-työnjohtaja Pekka Mattila, laivuri-matkailuhistorian tutkija Mikko Manka ja museonjohtaja Nikke Kaartinen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys ja Riihisaari – Savonlinnan museo jatkavat yhteistä työtä kelluvan kulttuuriperinnön säilyttämiseksi, yhdessä yhteistyökumppaneitten ja yhteisöjen kanssa. Jotta arvokkaat museoalukset saadaan jatkossakin säilymään kunnossa ja pinnalla, tarvitaan jatkuvaa ja pitkäjänteistä huolenpitoa sekä myös rahallista ja henkistä panostusta. Uusia yhteistyön muotoja ovat yhdistyksen mukaantulo Riihisaari Blues -festivaalin järjestäjätahoksi ja uusien vapaaehtoistyömuotojen kehittäminen.

Riihisaari – Savonlinnan museo on Savonlinnan kaupungin ylläpitämä alueellinen vastuumuseo, jonka painopistealueita ovat Saimaan sisävesiliikenne ja kulttuurihistoria sekä sisävesisaaristolaisuus. Riihisaari museolaivoineen sijaitsee arvokkaassa ja suojellussa Olavinlinnan kansallismaisemassa. Museo on finalistina mukana kilpailemassa Vuoden museon tittelistä Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitean järjestämässä Vuoden museo 2023 -kilpailussa.

Museolaivat ja kulttuuriperintö -juhlapaneeli

Pe 12.5. klo 15
Riihisaari – Savonlinnan museo
Keskustelijoina Sakari Auvinen (pj.), Tiina Mertanen, Pekka Mattila, Mikko Manka ja Nikke Kaartinen

Vapaa pääsy!