Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen Riihisaari on tapahtumakesän kohde

Monipuolinen kattaus tapahtumia valtaa Riihisaaren tulevana kesänä. Puolitoista vuotta remontissa ollut museosaari herää eloon kesäkuun ensimmäinen päivä, ja avajaiset kestävät kaksi viikkoa. Ei tienoo hiljene senkään jälkeen, vaan Riihisaaressa löytyy aina uutta katsottavaa ja koettavaa: taidepajoja, historiakerhoa, Saimaa-ilmiötä, pakopeliä, tervahöyryristeilyjä, opastuskierroksia, taiteilijatapaamisia, soutelua, lampaiden rapsuttelua sekä huikeassa kansallismaisemassa viihtymistä ja nautiskelua. Riihisaaren uutta alkua juhlitaan koko kesä.

Riihisaaren eteläniemessä voi tavata lampaita, jotka laiduntavat alueella kahdessa kolmen viikon jaksossa kesä- ja heinäkuun alussa. Toinen kesäkuuta Riihisaari muuttuu kisakatsomoksi, kun koko kaupunki jännittää yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunki -kilpailun ratkaisua. Tilaisuudessa otetaan Saimaa-ilmiö-hengessä yhteyttä muihin Saimaan alueen kaupunkeihin ja seurataan julkistamislähetystä Helsingistä.

Avauksesta lähtien pääsee myös osallistumaan uuteen Riihisaaren pihakierrokseen, joka toteutetaan säännöllisesti pitkin kesää. Pihakierroksella kerrotaan opastuksen kautta Riihisaaren alueen tarinaa ennen ja nyt sekä tutustutaan museolaivojen entiseen elämään. Myöhemmin kesäkuussa alkavilla Riihisaaren sisäkierroksilla tutustutaan juuri remontoituun entiseen jyvämakasiiniin sekä esillä oleviin näyttelyihin. Molemmat kierrokset toteutetaan säännöllisesti, ja ne sisältyvät pääsylipun hintaan.

Kesäkuun toisena viikonloppuna 107-vuotiaan tervahöyry Mikon kattilat lämmitetään, ja suunnataan ensimmäisille yleisöristeilyille Pihlajavedelle. Riihisaaren laiturissa kesänsä viettävä s/s Mikko risteilee kesäkauden aikana useamman kerran. Museolaivoilla häärää myös joukko nuoria oppaita, jotka esittelevät laivoja ja Riihisaarta kesän aikana yleisölle. Museolaivalaituri saa kesäkuun alussa myös juhlallisen erikoisvieraan, kun yksi Suomen merkittävimmistä höyrylaivoista, luotsilaiva s/s Saimaa kunnioittaa Riihisaaren avausta läsnäolollaan.

Kesäkuun toisella viikolla Riihisaaressa kokoonnutaan lapsille suunnatun historiakerhon eri teemojen parissa. Historiakerho toteutetaan päiväleirimuotoisesti 7.–11.6. Toisella viikolla alkavat myös keskiviikkoisin toistuvat Pako Riihisaaresta -pelit, joissa selvitetään viikinkikuninkaan ryöstämän ruisleivän mysteeriä. Entä miltäpä kuulostaa elävän mallin piirtäminen tai maisemamaalaus kansallismaisemassa? Kaikille avoimet taidepajat toteutetaan perjantaisin ennakkoilmoittautumisen mukaan alkaen 11.6.

Heinäkuun ajan tapahtumat jatkuvat, minkä lisäksi kävijöillä on mahdollisuus tavata museon näyttelyiden taiteilijoita ja tekijöitä. Heinäkuun 20:s päivä vietetään Riihisaaren pihalla Saimaan saaristoluontopäivää, jossa esillä ovat perinnebiotoopit ja niitä hoitavat lampaat, kulttuuriympäristö, saimaannorppa sekä luontomatkailu. Lauantaina 14.8. Riihisaaren pihan valtaa savolaiset perinneleivonnaiset Kelluva kalakukko -tapahtumassa. Elokuussa Riihisaaressa koetaan Savonlinnan kansainvälisen luontoelokuvakeskuksen tapahtumia ja syyskuussa ensimmäinen Riihisaari Blues -tapahtuma. Tapahtumakalenteri täydentyy kesän mittaan.

Ennen kaikkea Riihisaareen on hyvä ja helppo tulla milloin vain. Voi vaikka lainata soutuveneen, ja katsella maisemia järveltä käsin. Välillä voi myös istahtaa uuteen kesäkahvilaan tai nauttia olutravintolan antimista, ja rentoutua Olavinlinnan kansallismaisemaa ihaillen.

Lisätietoja: www.riihisaari.fi

Kuva: Savonlinnan kaupunki.