Hyppää sisältöön

Discord-nuokkari ja muita etäpalveluita nuorille verkossa

Nuoria kontaktoidaan laaja-alaisesti aamusta iltaan myös koronapandemian aikana. Heille myös tarjotaan erilaisia kokoontumisfoorumeita verkossa. Jo olemassa olevien kanavien lisäksi on perustettu uusia ratkaisuja helpottamaan nuoren oloa, kun sosiaalinen kokoontuminen on rajoitettua. Savonlinnan kaupungin nuoristoimi on avannut mm. virtuaalinuorisotilan Discord-palvelussa.

Savonlinnan kaupungin nuorisotyön toimeenpanema virtuaalinuorisotila on avoinna tässä vaiheessa maanantaista perjantaihin klo 15–18. Discord-alustalla toimiva nuokkari syntyi halusta kannustaa nuoria pysymään kotona, mutta tarjota mahdollisuus edelleen kokoontua.

-Me nuoriso-ohjaajat haluamme omalla esimerkillämme kannustaa myös nuoria pysymään kotona. On ymmärrettävää, että nuoret haluavat kokoontua. Sitä varten me tarjoamme erilaisia verkkoalustoja, kuten Discord-nuokkarin arkisin klo 15–18. Silloin kaikki halukkaat voivat liittyä Discordiin juttelemaan ja pelailemaan nuoriso-ohjaajien kanssa. Nuoriso-ohjaajat ovat silloin paikalla myös yksityiskeskusteluja varten, jos esimerkiksi kotonaolo poikkeusoloissa ahdistaa. Palvelin on toki auki ympäri vuorokauden ja nuoret voivat kokoontua keskenään siellä myös muina aikoina, kertoo Savonlinnan kaupungin nuoriso-ohjaaja Inka Mustasilta.

Nuorisotyön piirissä ovat kaikki savonlinnalaiset nuoret peruskouluikäisistä 29-vuotiaisiin. Etenkin Etsivä nuorisotyön asiakkaista monet ovat täysi-ikäisiä. Kynnys nuorten yhteydenottoon pidetään mahdollisimman matalana tarjoamalla perinteisten kanavien lisäksi sosiaalista mediaa, kuten Discord- ja Snapchat-palveluita.

-Teemme somessa päivittäin kyselyjä nuorten arkipäiväisistä asioista ja kuvaamme videoita, kuten esimerkiksi mitä liikuntaa voi harrastaa yksin ulkona ja miten valmistetaan välipaloja. Otamme myös osaa nuorten viraalihaasteisiin ja haastamme itse nuoria erilaisiin aktiviteetteihin. Viestimme paljon nuorten kanssa myös henkilökohtaisesti. Erityisesti niissä tilanteissa, joissa nuoren elämä tuntuu kaatuvan sinne neljän seinän sisään, Mustasilta kertoo.

-Kaikissa näissä kanavissa muistutamme turvaohjeista, mutta pyrimme myös välttämään ohjeähkystä helposti seuraavaa vastareaktiota. Pahimpana esimerkkinä tällaisesta oli ehkä pari viikkoa sitten levinnyt Fuck corona –haaste. Paikallisesti tällaiset vastaiskut näkyvät esimerkiksi nuorten kokoontumisina ja niiden livestriimaamisena, Mustasilta muistuttaa.

Savonlinnan kaupungin nuorisotyön ja Etsivä nuorisotyön ohjaajien yhteystiedot sekä muut tärkeät kanavat löytyvät kootusti Savonlinnan kaupungin Eläköön Savonlinna -sivustolta.