Hyppää sisältöön

Elinkeinoelämässä hyvä vire – Elinkeinopalvelulla kysyntää

Savonlinnan elinkeinoelämän positiivinen vire jatkuu – tekijöille on töitä ja heitä haetaan nyt valtakunnallisesti. Uusia yrityksiä perustettiin viime vuonna 206 kappaletta ja työttömyys on laskenut yli 12 % vuoden aikana”, kiittelee Savonlinnan elinkeinojohtaja Janne Weander.

Hankekanta suurempi kuin koskaan – ja se näkyy yrittäjien arjessa

Savonlinnan kaupungin sekä hankeyhtiön hankekanta (14,6 meuer) on kasvanut 38 % vuoden 2016 tasosta. Tämä näkyy yrittäjien arjessa siinä, että mahdollisuuksia erilaisiin valmennuksiin ja yritysverkostojen toimintaan on yhä enemmän tarjolla hanketoiminnan kautta. Esimerkiksi Digiportaat-hanke tarjoaa pk-yrityksille maksutonta neuvontaa digitaalisaation hyödyntämisessä seuraavan kahden vuoden ajan. ROIHU-hankkeen tiimoilta järjestetään sparrausta start-upeille ja tuoreille yrityksille pitkin vuotta. ROIHU-hankkeen tilaisuuksiin on ottanut osaa jo yli sata savonlinnalaista yrittäjää tai yrittäjäksi aikovaa.

Elinkeinopalvelut toteutti 571 yritystapaamista viime vuonna, 169 eri yrityksen kanssa. Lisäksi perustettiin uusia yrityksiä Uusyrityskeskuksen kautta 106 kpl, elinkeinopalveluilla asiakkaina on yhteensä 275 eri yritystä.

100 miljoonan euron investoinnit tulossa – joista valtaosa jo toteutunut

Hankkeiden kehittämispalveluiden lisäksi kaupunki tarjoaa myös yritysneuvontaa toimiville yrityksille. Vuoden 2018 aikana elinkeinopalvelut auttoi 169 eri yritystä erilaisissa yritystoiminnan haasteissa” Uusia yrityksiä perustettiin viime vuonna 206 kappaletta ja työttömyys on laskenut yli 12 % vuoden aikana. Viime vuonna Savonlinnaan kanavoitui myös yritystukia ELY-keskuksen kautta saman verran kuin suurempaan naapurikaupunkiimme. Tämä mittari kertoo elinkeinoasiamiestemme aktiivisesta työstä sekä vireästä ja kasvuhakuisesta yrityselämästä”, toteaa elinkeinojohtaja Janne Weander.

Kaupunki teki viime vuonna sopimuksia yritysten ja ammattikorkeakoulun kanssa yhteensä yli 100 Meur investointien toteuttamisesta Savonlinnaan – näistä on jo käynnistynyt n. 70 Meur ja tullut noin 200 työpaikkaa. Kaupunki on tehnyt erityisiä panostuksia myös teknologiapuiston kehittämiseksi, jonka koulutus- ja työpaikkamäärä on kasvanut tasaisesti. Teknologiapuiston yritykset ovat luoneet jo yli 100 Meur liikevaihtoa Savonlinnaan.

Kasvun haasteena työvoiman saatavuus

Elinkeinopalveluiden toimesta on aloitettu myös valtakunnallinen rekrykampanja, joihin haetaan nyt mukaan yrityksiä. Ainutlaatuisessa kampanjassa on lupaus työpaikasta, asumisesta ja tarvittaessa myös koulutuksesta työtehtävään. Yhteisessä ponnistuksessa ovat mukana ammattiopisto SAMIedu, Savonlinnan vuokratalot oy sekä alueen yritykset.

Elinkeinopalvelut ovat laajentaneet tarjoomaansa myös Yrityskummit-yhteistyön sekä KasvuOpen-sparrauksen kautta. Valtakunnallisen KasvuOpenin semifinaaliin pääsivät 15.3.2019 savonlinnalaiset yritykset eLive Ecosystem Oy, Mustan Virran Panimo Oy, Saimaan Vuokravenho Oy, Teknosavo Oy, VVA-Palvelut Oy ja Kerimaan Lomakeskus Oy.

Valtakunnallisissa Pk-yritysbarometrissa (Suomen Yrittäjät) ja Kuntarankingissa (EK) Savonlinnan yritysten aktiivisuus oli valtakunnan vertailussa hyvällä tasolla. Tämä kertoo, siitä että tilastojen mukaan Savonlinnassa toimivien yritystoiminta on kehittynyt myönteiseen suuntaan ja on valtakunnallisessa vertailussa hyvällä tasolla. Seutukuntatasolla yritysten aktiivisuus näkyy myönteisenä työllisyyskehityksenä. Samoissa tutkimuksissa yritykset kokevat, että yritysilmapiirissä ja elinkeinopolitiikassa on kehitettävää ja Savonlinnan sijainti koetaan haasteelliseksi yritystoiminnalle.

Matkailussa positiivinen vire

Savonlinnan kaupunki on uudistanut matkailuorganisaatiotaan ja panostuksia on lisätty erityisesti yritysvetoisen Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n kehittämiseksi. 2018 yhtiön toimitusjohtajana aloittanut Jaana Komi toteaakin ”Savonlinnan matkailukenttä on täynnä mahdollisuuksia. Tammi-marraskuussa 2018 kaikkien majoitusliikkeiden huonekäyttöaste Savonlinnan seudulla on kasvanut +5,1%, mikä on erinomainen tulos. Kaupunki panostaa matkailussa erityisesti tapahtumien kehittämiseen kansainvälisen yhteistyön lisäksi.” Hankkeet, kuten Savonlinna Illumination, tuovat oman lisämausteensa matkailukaupungin viihtyisyyteen.

Savonlinnan seutukunnassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä joulukuussa 2018 oli 18.408 yöpymisvuorokautta, mikä oli 23,2 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2017. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset (14.502 vrk) lisääntyivät 22,5 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset (3.906 vrk) lisääntyivät 26,0 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta