Hyppää sisältöön

Huolenpidossa ei hiljennytä pääsiäisenäkään

Pääsiäinen on perinteisesti yksi niistä juhlapyhistä, jolloin perheet ja suvut tapaavat keskenään. Poikkeusolojen rajoitukset muuttavat useiden suomalaisten pääsiäisen viettoa. Erittäin monet ikäihmiset viettävätkin pääsiäistä sulkeutuneena oman kodin rauhaan ilman sukulaisia tai naapurivierailuja.

– Tässä tilanteessa meidän on erityisesti muistettava niitä yli 70-vuotiaita kansalaisia, jotka viettävät tätä epävarmuuden aikaa mahdollisesti kovinkin yksin, muistuttaa Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

– Toivon koko sydämestäni, että etenkin näin juhlapyhien aikaan pidämme toisistamme huolta ja olemme aktiivisesti etäyhteydessä lähimmäisiimme ja sukulaisiimme.

Juhlapyhien aikaan myös yhteiskunnan ja kansalaistoiminnan eri toimijoiden palvelut hiljenevät, joten läheisten huolenpito kanssaihmisistä on erityisen arvokasta.

Pääsiäisen jälkeen käynnistyy organisoitu ikäihmisten tavoittaminen

Savonlinnan kaupungin valmiusjohtoryhmä on päättänyt, että yli 70-vuotiaita asukkaita lähestytään puhelimitse tulevien viikkojen aikana.

– Haluamme varmistaa, että ikäihmisillä on kaikki hyvin ja tarjota heidän tarpeisiinsa erilaisia henkisiä ja fyysisiä apukeinoja näissä poikkeusoloissa, kertoo kaupunginjohtaja Laine.

Yhteydenotot tullaan toteuttamaan Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n hallinnoiman Yhdessä Itä-Savossa -hankkeen puitteissa yhdessä Savonlinnan kaupungin, Sosterin, Savonlinnan seurakunnan sekä eri yhdistysten aktiivien toimesta.

”Puhelinlangat laulaa” -yhteydenottotapahtuman toteutuksessa on tilaa myös kaikille niille vapaaehtoisille, jotka haluavat antaa oman panoksensa alueemme ikäihmisten turvallisen oloon näinä poikkeuksellisina aikoina.

Vapaaehtoiseksi haluavat voivat tarjoutua mukaan ottamalla yhteyttä Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Kolistajaan, puh. 0500 691 574 tai yhdistyskoordinaattori Kimmo Käärmelahteen, puh. 044 741 9820.

– Tällä vapaaehtoisella ja pitkälti vielä vapaaehtoisten toteuttajien aktiivisuuteen pohjautuvalla toimella haluamme varmistaa, että asukkaidemme olosuhteet poikkeusoloissakin ovat mahdollisimman turvalliset, kaupunginjohtaja Laine muistuttaa.

Savonlinnan kaupungin valmiusjohtoryhmän ideoima ”Puhelinlangat laulaa” -yhteydenotto on vain yksi Yhdessä Itä-Savossa -hankkeen alueen asukkaiden hyvinvoinnin, osallisuuden ja turvallisuuden varmistamiseen liittyvistä konkreettisista toimenpiteistä.

Hankkeessa tullaan toteuttamaan erilaisia fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuteen poikkeusoloissa helpotusta tuovia toimintoja ja palveluja.

Savonlinnan Seudun Kolomonen ry:n Etelä-Savon ELY-keskukselta haettavaa ESR-erikoisrahoituksen hanketta ovat olleet suunnittelemassa mm. Savonlinnan kaupunki, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat, Savonlinnan seurakunta, Ammattiopisto SAMIedu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja lukuisat muut alueen yhdistykset, yhteisöt ja organisaatiot.