Hyppää sisältöön

Itä-Suomen vanhimpiin kuuluva lukio juhlii 140-vuotista taivaltaan – useat tunnetut henkilöt saaneet oppinsa Savonlinnan lyseosta

Itä-Suomen ensimmäisen reaalilyseon, Savonlinnan lyseon, perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 140 vuotta. Reaalilyseossa opetusohjelma poikkesi siten, että opetuksen painopiste oli klassisten kielten ja logiikan sijaan uudenaikaisissa kielissä, matematiikassa ja luonnontieteissä. Lyseon lukio juhlii mittavaa taivaltaan monipuolisella ohjelmalla 10.-12.10.2024.

Aleksis Kiven päivänä torstaina 10.10. klo 15.00 järjestetään peruskoulua käsittelevä seminaari ”Peruskoulu eilen, tänään ja huomenna”. Seminaarissa käsitellään peruskoulun menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta niin paikallisesta kuin valtakunnan tason näkökulmasta. Seminaarin asiantuntijoina kuullaan mm. lyseon entistä opiskelijaa ministeri Matti Louekoskea, Opetus- ja kulttuuriministeriön perusopetuksen uudistamisen työryhmän sihteeriä ja erityisasiantuntija Venla Berleniusta, sekä tulevaisuuden osalta erityisasiantuntija Miika Miininiä Lappeenrannan kaupungista. Paikallista näkökulmaa keskusteluun tuo lyseon rehtori Ismo Falck. Seminaarin yhteydessä voi tutustua lyseon historiasta kertovaan näyttelyyn.

Samana päivänä Savonlinnan lyseolla ja peruskouluissa vietetään myös avointen ovien päivää. Tarkoituksena on tehdä näkyväksi savonlinnalaista kasvatus- ja opetustyötä huoltajille sekä muille yhteistyötahoille.

Pääjuhlaa vietetään perjantaina 11.10. klo 13.00 Savonlinnasalissa. Samana iltana on mahdollisuus osallistua omakustanteisille juhlaillallisille. Entisten opiskelijoiden juhlaillalliselle tulee ilmoittautua erikseen juhlien tapahtumasivuilla olevan linkin kautta viimeistään 23.9.2024. Paikkoja on 200:lle ensimmäiselle ilmoittautuneelle.

Lauantaina 12.10.2024 vietetään entisten opiskelijoiden päivää, jolloin osallistujat voivat kokoontua luokkatapaamisiin entiseen oppilaitokseensa. Kokoontumista varten on varattavissa luokkatilat verkkosivuilla olevien ohjeiden mukaisesti.

Juhlaohjelma on tarkemmin nähtävillä tapahtumasivuilla, joista löytyy myös ilmoittautumisohjeet perjantain juhlaillalliselle.

Lyseon lukio » Lyseo 140 vuotta (onedu.fi)

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja vuorineuvos Kari Jordan kertoo juhlavalmisteluiden etenevän hyvin. Kiinnostusta tapahtumaa kohtaan on toimikunnalle tulleen palautteen perusteella tuntunut olevan runsaasti. Hän toivottaakin yhdessä Lyseon nykyisen rehtorin Ismo Falckin kanssa niin entiset kuin nykyisetkin opiskelijat ja henkilökunnan lämpimästi tervetulleeksi juhlistamaan kunnioitettavaan ikään ehtineen oppilaitoksen juhlavuotta.

Savonlinnan lyseon historia pähkinänkuoressa

Savonlinnan lyseon lukio jatkaa vuonna 1884 perustetun Savonlinnan reaalilyseon perinteitä. Oppilaitos oli Itä-Suomen ensimmäinen reaalilyseo. Vuonna 1890 valmistunut lyseorakennus toimii nykyään kaupungintalona. Koulu muutti Piispanmäelle uuteen koulutaloon syksyllä 1966. Savonlinnan yhteislyseosta muodostettiin vuonna 1975 kaksi hallinnollisesti erillistä koulua: Piispanmäen lukio ja Piispanmäen yläaste. Piispanmäen lukion nimi muutettiin Savonlinnan lyseon lukioksi vuonna 1981.

Piispanmäen yläaste lopetti toimintansa 31.7.2002. Piispanmäellä sijaitsevan koulutalon nimi muuttui 1.8.2002 alkaen Savonlinnan lyseoksi, jossa toimivat tämän jälkeen Savonlinnan lyseon lukio ja Savonlinnan aikuislukio. Savonlinnan lyseossa opiskelee tällä hetkellä yhteensä 415 opiskelijaa. Oppilaitoksen rehtorina toimii Ismo Falck. Falckin mukaan reaalilyseon perintö näkyy lukio-opetuksessa myös tänä päivänä mm. luonnontieteiden painotuksessa ja kaksoistutkintoa suorittavien opiskelijoiden kohdalla. Profilaatiossa voimavaroja on laitettu tunnustusta saaneen Olympiakomitean alaisen urheiluakatemiatoiminnan kehittämiseen. Tänä päivänä kansainvälisyys ja ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden määrä ovat vahvassa kasvussa.

Ansioituneita ja tunnettuja Savonlinnan lyseon opiskelijoita kautta aikojen:

Joel Lehtonen, kirjailija, kääntäjä, toimittaja
Rauli Kristian Relander, presidentti
Erkki Melartin, säveltäjä, Helsingin Musiikkiopiston (myöh. Sibelius-Akatemia) johtaja
Eino Kalima, professori, teatterinjohtaja, ohjaaja
Taneli Kuusisto, professori, Sibeliusakatemian rehtori, säveltäjä
Erkki Pale, matemaatikko, vakuutusjohtaja
Veikko Helasvuo, professori, Sibeliusakatemian rehtori
Ere Kokkonen, elokuvaneuvos, elokuvaohjaaja ja näyttelijä
Simo Vuorilehto, vuorineuvos, yritysjohtaja
Kari Jordan, vuorineuvos, yritysjohtaja
Matti Louekoski, ministeri, kansanedustaja
Paavo Pelvo, taiteilija
Jouko Loikkanen, Tie- ja vesirakennuslaitoksen pääjohtaja, ministeri

Lisätietoja:

juhlatoimikunnan pj. Kari Jordan
rehtori Ismo Falck, Ismo.Falck@Savonlinna.fi, p. 044 417 4501
sivistystoimenjohtaja Mikko Ripatti, Mikko.Ripatti@savonlinna.fi, p. 044 417 4202