Hyppää sisältöön

Japani-Suomi 100 – paperitaidetta Riihisaaressa

Savonlinnan Riihisaaressa avautuu 31.5. Japani–Suomi-diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Japani-Suomi 100 -paperitaidenäyttely. Näyttelyn silkki- ja paperikukkataiteilijana toimii japanilainen Yuko Sato. Japanilainen Yoshiko Shimada tekee fusumapaperimaalauksia. Puurakenteiset, paperilla päällystetyt fusumat ovat japanilaisessa arkkitehtuurissa käytettäviä, huonetilaa jakavia seinäkkeitä. Savonlinnalaisen Chieko Okabe-Silvastin kuratoima näyttely on esillä Riihisaaressa 31.5.–1.9.2019.

Käsityönä tehtyä paperia valmistettiin Japanissa maatalouden sivuelinkeinona 1600-luvulta lähtien aina 1900-luvun alkuun saakka. Paperitaide liittyykin hyvin kiinteästi Japanin pitkään paperinvalmistusperinteeseen. Japani ja Suomi viettävät tänä vuonna diplomaattisuhteidensa satavuotisjuhlaa. Juhlavuotta vietetään molemmissa maissa lukuisten maiden kulttuuriperintöön ja kahdenvälisiin suhteisiin liittyvien tapahtuminen ja projektien merkeissä.

Suomen ja Japanin juhlavuodelle sattui myös japanilaisille erittäin merkittävä tapahtuma, kun keisari Akihito luopui vallasta 27. huhtikuuta 2019. Kyseessä oli ensimmäinen kerta yli 200 vuoteen, kun Japanin keisari luopui vallasta ennen kuolemaansa. Akihiton vanhin poika Naruhito aloitti Reiwaksi nimetyn valtakautensa 1. toukokuuta 2019.

-Olemme hyvin kiitollisia saadessamme rakentaa näyttelyn tänä merkittävänä vuotena. Juhlavuoden kunniaksi otimme näyttelyn teemaksi aidosta valkoisesta japanilaisesta paperista tehdyt luumun kukat, reiwat. Ne ilmaisevat japanilaisen kansallisrunokirjan Manyoshyn symbolisia luumun kukkia. Sana reiwa on kotoisin näiden kukkien nimestä. Japanilaisessa kulttuurissa valkoista väriä on pidetty historiallisesti pyhänä värinä, jonka merkityksiä ovat puhdas ja kirkas, kertovat Sato ja Shimada näyttelystään.

Näyttelyprojektissa ovat olleet tiiviisti mukana myös Savonlinnan taidelukion toisen vuosikurssin opiskelijat, jotka tekivät näyttelyyn omia fusumapaperimaalauksia. Ammattiopisto SAMIedun taideteollisuusalan perustutkinnon ja teatteritekniikan ammattitutkinnon opiskelijat puolestaan valmistivat japanilaisten taiteilijoiden teoksissa käytettävät puuosat sekä peruukit.

Näyttelyn suojelijana toimii Japanin Suomen suurlähetystö. Japani-Suomi 100 – japanilaista paperitaidetta -näyttely on avoinna yleisölle Riihisaaressa 31.5.–1.9.2019.

Kuvassa silkki- ja paperikukkataiteilija Yuko Sato (vas.) sekä näyttelyn fusumapaperimaalaukset tehnyt Yoshiko Shimada.