Hyppää sisältöön

Järvisaaristolaisuuden nykyisyys ja tulevaisuus käsittelyssä Riihisaaressa

Savonlinnan ja Saimaan ainutlaatuista järvisaaristolaisuutta käsitellään tällä ja ensi viikolla Savonlinnan museolla Riihisaaressa kahden yleisötilaisuuden muodossa.

Maitotonkkia siirretään Savonlinnan Laukansaaresta laivan kyytiin kelkoilla. Kuva Jorma Hevonkoski, 1987 / Riihisaari – Savonlinnan museo.

Tämän viikon torstaina 23.3. museolla ollaan etsimässä järvisaaristolaisen kulttuuriperinnön ydintä, kun maksuttomassa yleisötilaisuudessa kuullaan museon saaristolaishankkeen tähänastisista kuulumisista ja tuloksista. Tilaisuudessa asiantuntija Anne-Mari Behm ja dosentti Tapani Innanen kertovat hankkeessa tekemästään työstä ja haastatteluprojektin annista. Behm ja Innanen kiersivät viime vuonna hankkeen puitteissa Pihlajaveden saaria ihmisiä haastatellen.

Myös museonjohtaja Nikke Kaartinen esittelee tilaisuudessa hankkeen tavoitteita ja museon tulevia suunnitelmia teemaan liittyen. Yleisön on mahdollista osallistua keskusteluun ja ideointiin ja kuulla myös museon tulevasta saaristolaisuuteen liittyvästä valokuvakeräyksestä.

Riihisaari järvisaaristolaisen kulttuuriperinnön ydintä etsimässä on Savonlinnan museon toteuttama ja Museoviraston rahoittama hanke, jossa on tarkoitus luoda Savonlinnan museolle konsepti Saimaan järvisaaristolaisuuden käsittelyllä ja esiintuomiselle. Hanke kestää tämän vuoden loppuun, ja sen myötä saaristolaisuus tulee olemaan Riihisaaren toiminnassa vielä näkyvämmässä roolissa. Hankkeeseen liittyen museolla on myös parhaillaan esillä Saimaan saaristolaisuutta esitteleviä valokuvia Vesjkansa -näyttelyssä.

Saimaa-luentojen sarja jatkuu myös Riihisaaressa tulevalla viikolla, tiistaina 28.3. Sarjan viimeisen luennon otsikkona on Matkailua Saimaalla, ja luennon pitää FT Pellervo Kokkonen. Luennolle on mahdollisuus osallistua myös verkon kautta. Saimaan historiaa, kulttuuria ja tulevaisuutta käsittelevän luentosarjan ovat koonneet yhteistyössä Savonlinnan kesäyliopisto, Suomen kansallismuseo / Olavinlinna, Pyhän Olavin Kilta ry ja Riihisaari – Savonlinnan museo. Esitelmäsarjan avulla on lähestytty Saimaalla sekä vakituisesti että osa-aikaisesti asuvien ihmisten luontosuhdetta, jonka ytimessä ovat muuttuvat arvot, tarpeet, kestävyys ja yhteiskunnalliset muutosprosessit.

Saaristolaisuustilaisuudet Savonlinnan museolla Riihisaaressa

To 23.3. klo 18
YLEISÖTILAISUUS: JÄRVISAARISTOLAISEN KULTTUURIPERINNÖN YDINTÄ ETSIMÄSSÄ
Asiantuntija Anne-Mari Behm, dosentti Tapani Innanen ja museonjohtaja Nikke Kaartinen
Vapaa pääsy

Ti 28.3. klo 18
SAIMAA-LUENTOSARJA: MATKAILUA SAIMAALLA
FT Pellervo Kokkonen
Osallistumismaksu 5 euroa (maksu paikan päällä) / Verkko-osallistujat Paytrail-maksu ilmoittautuessa.

Lisätietoa:
Nikke Kaartinen, nikke.kaartinen@savonlinna.fi, p. 044 4174460 / Riihisaari – Savonlinnan museo