Hyppää sisältöön

Kaupunki tarjoaa tukea kauppapalveluasiointiin koronatilanteen takia kotona oleville ikäihmisille ja muille riskiryhmille

16.6.2020: Savonlinnan kauppakassipalvelu yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmille koronapandemiasta johtuvan poikkeustilan aikana siirtyi kaupungilta Yhdessä Itä-Savossa hankkeelle 12.6. alkaen. Lue lisää tiedotteesta

Kaupungin valmiusjohtoryhmä on päättänyt järjestää apua yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmille, jotka joutuvat valtionneuvoston toimintaohjeen mukaisesti oleilemaan kotonaan mahdollisuuksien mukaan. Apu järjestetään organisoimalla ruokakuljetuspalveluapua niille riskiryhmille, jotka eivät sitä muualta saa.

– On ilahduttavaa, että monet lähimmäiset, kaupat ja kolmas sektori ovat lähteneet mukaan järjestämään ruokakuljetusapua kaupunkimme yli 70-vuotiaille asukkaille. Heitä pitää nyt auttaa, he ovat rakentaneet ja kehittäneet Suomea. Myös kaupunki haluaa omalta osaltaan viimesijaisena resurssina turvata yli 70-vuotiaiden asukkaidemme ruokahuollon toimimisen, jos mitään muuta kautta apua ei saa, kertoo kaupunginjohtaja Janne Laine.

Valtioneuvosto on päättänyt Toimintaohjeena, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet).

Päätös on tehty siksi, että koronaviruksen leviämistä ehkäistään minimoimalla sosiaalista lähikontaktointia vain välttämättömään. Vain näin hidastetaan ja ehkäistään koronaviruksen leviämistä. Koronaviruksen leviämisen hidastaminen on tärkeää, jotta sairaala pystyy hoitamaan kaikki, jotka hoitoa tarvitsevat. Sairaalamme tehohoitokapasiteetti on rajallinen ja emme saa joutua tilanteeseen, jossa kaikkia ei voitaisi enää hoitaa.

Erityisesti Italiassa terveydenhuoltojärjestelmä on ajautunut suuriin vaikeuksiin ylikuormituksen takia, koska tartunnan saaneita on tullut liikaa. Noudattamalla valtioneuvoston toimintaohjeita vältetään väestön kuolleisuuden kasvua.

Savonlinnassa on 70-vuotiaita ja sitä vanhempia henkilöitä noin 7600. (Lähde: Facta Väestö 20.3.2020.) Ensisijaisesti suositellaan käytettävän lähimmäisen apua, kauppojen ja yrittäjien tarjoamia palveluita ja kolmannen sektorin palveluita. Kaupungin kauppakassipalvelu auttaa niitä ikäihmisiä, joilla ei edellä mainittuihin palveluihin ole jostain syystä mahdollisuutta. Palvelu on maksuton ja sitä tarjotaan asukkaille yhden kerran viikossa.

Kaupungin tarjoama kauppakassipalvelu palvelee maanantaista perjantaihin klo 8-16. Palvelu käynnistettiin perjantaina 20.3.

Miten kaupungin kauppakassipalvelu toimii:

  1. Soita asuinalueesi kauppakassipalvelunumeroon.
  2. Puhelimessa sinua avustetaan tilin avaamisessa sekä otetaan vastaan ostoslistasi.
  3. Kauppakassilainen lähtee kauppaan, tekee ostokset ja todistaa kaupassa henkilöllisyytensä henkilötodistuksella sekä kaupungin henkilökortilla.
  4. Kauppakassilainen jättää ostokset oven ulkopuolelle, soittaa ovikelloa ja siirtyy kauemmaksi varmistamaan, että ostokset ja kuitti vastaanotetaan.

Kauppakassipalvelussa voidaan hoitaa myös apteekkiasiat:

  1. Asiakas soittaa ensin itse apteekkiin ja tekee tilauksen sekä sopii maksutavasta.
  2. Asiakas soittaa kauppakassipalveluun ja pyytää noutamaan apteekkitavarat.

Suurin osa kaupoista mahdollistaa tilin avaamisen. Kauppakassilainen voi avata tilin asiakkaan pyynnöstä ja kauppa ilmoittaa, kun tili on perustettu. Kauppa voi myös tarkastaa asiakkaan luottotiedot. Tilimyynti on asiakkaan ja kaupan välinen sopimus. Kaupunki ei käsittele rahoja eikä maksuvälineitä.

Kaupungin kauppakassipalvelun yhteystiedot:

•                    Savonranta 044 4174106
•                    Kerimäki 044 4174156
•                    Punkaharju 044 4174223
•                    Savonlinna (itäpuoli) 044 417 4090
•                    Savonlinna (keskusta) 044 417 4206
•                    Savonlinna (länsipuoli) 044 4174196

Savonlinnan elinkeinopalvelut kokoaa listaa paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kehittämistä uusista toimenpiteistä ja palveluista korona-pandemiaan liittyen. Listaa ylläpidetään Itä-Savon verkkopalvelussa.

Kolmannen sektorin palvelut: YSSI.FI