Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajapalvelut auttaa Ukrainan pakolaisia Savonlinnassa

Savonlinnan kaupunkiin on saapunut tähän mennessä 60 ukrainalaista pakolaista. Savonlinnan kaupungin maahanmuuttajapalveluista saa tietoa tilapäisen suojelun direktiivin mukaiseen oleskeluluvan hakemiseen. Poliisi on toivonut, että luvat haetaan keskitetysti. Maahanmuuttajapalveluista annetaan myös tietoa vastaanottokeskukseen ilmoittautumiseen.

Kaupunki on varannut Savonlinnan vuokrataloilta Ukrainan pakolaisia varten kymmenen asuntoa. Asunnot on tarkoitettu henkilöille, jotka tulevat Savonlinnaan ilman tietoa majapaikasta. Tähän mennessä kaupunkiin saapuneet ukrainalaiset ovat majoittuneet alueen marjatiloille tai sukulaistensa luokse.

Maahanmuuttajapalvelut auttaa majoitukseen liittyvissä kysymyksissä sekä välttämättömien tarvikkeiden hankkimisessa. Majoitustoimintaa organisoivat käytännössä kaupungin Työllisyyspalvelut ja Työpaja Telakka yhdessä paikallisen SPR:n kanssa. Työpaja Telakka vastaanottaa asuntoihin lahjoitustarvikkeita. Tiettyjä tarvikkeita pyydetään keskitetysti ja näistä tiedotetaan Työpaja Telakan Facebook-sivulla. Lisätietoja: työpajapäällikkö, Kari Komonen, puh. 044 417 4136.

Maahanmuuttajapalveluista annetaan myös tietoa vastaanottokeskukseen ilmoittautumiseen. Tilapäisen suojelun hakemisen jälkeen henkilöillä on oikeus saada vastaanottopalveluja, joita ovat mm. terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut ja vastaanottoraha. Vastaanottokeskuksesta saa myös tarvittaessa tietoa, ohjausta ja neuvontaa erilaisiin arjen asioihin.

Kun henkilö on saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, hän voi työskennellä ja opiskella ilman rajoituksia. Vastaanottopalveluita henkilö saa niin kauan, kunnes hän poistuu Suomesta, saa jonkin muun oleskeluluvan tai oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella päättyy ja henkilö voi turvallisesti poistua takaisin kotimaahansa.
Lisätietoja löytyy osoitteesta https://migri.fi/tilapainen-suojelu

Savonlinnan kaupungin maahanmuuttajapalvelut tekee kotoutumista edistävää viranomaistyötä savonlinnalaisten maahanmuuttajataustaisten henkilöiden parissa, riippumatta muuttosyystä. Suuri osa työtä on ohjausta ja neuvontaa. Työtä tehdään myös tiiviisti erilaisissa verkostoissa eri toimijoiden kanssa. Maahanmuuttajapalveluiden viranomaistyönä on lakisääteinen ohjaus ja neuvonta, joka pitää sisällään kaikki elämään liittyvät palvelut ja kysymykset. Lisätietoja: sosiaaliohjaaja, Saila Vienola puh. 044 417 4143, saila.vienola@savonlinna.fi.

Savonlinnan kaupungin maahanmuuttajapalveluiden lisäksi Linnalan kansainvälinen kohtaamispaikka auttaa ohjauksessa, neuvonnasta ja käytännön järjestelyissä ja palvelee myös venäjän kielellä. Lisätietoja: Marketta Parkkinen, puh. 044 051 1823, marketta.parkkinen@linnala.fi.