Hyppää sisältöön

Mitkä ovat Savonlinnan parhaita ominaisuuksia? Osallistu kotikaupunkisi vetovoimatutkimukseen

Savonlinna on yksi 57:stä suomalaisesta seutukaupungista. Seutukaupunki on oman seutunsa tai alueensa keskus. Seutukaupunkiverkosto toteuttaa yhteistyössä Innolinkin kanssa vetovoimatutkimuksen seutukaupungille. Seutukaupunkien asukkailla on sähköisen kyselyn avulla mahdollisuus kertoa omia mielikuviaan siitä, mikä on parasta tai mitä parannettavaa vastaajien omassa kotikaupungissa on.

Onko kotikaupunkisi vetovoimainen? Entä onko se imagoltaan vireä, turvallinen tai omaleimainen?

Seutukaupungit ovat oman seutunsa tai alueensa keskuksia. Ne ovat sujuvan elämän keskuksia, joissa työn ja perheen sekä monipuolisen ja laadukkaan vapaa-ajan yhdistäminen on mutkatonta.

Tutkimuksen avulla selvitetään asukkailta omaan kotikaupunkiin ja naapurikaupunkeihin liittyviä mielikuvia – kunkin seutukaupungin omia erityispiirteitä ja omaleimaisia vetovoimatekijöitä. Sähköisen kyselyn avulla asukkaat voivat pohtia ja vertailla vetovoimatekijöitä, imagoa ja mielikuvia yleisesti mm. tunnettuuteen, turvallisuuteen, asumiseen ja palveluihin, yrittämiseen, työllistymiseen ja muuttohalukkuuteen liittyen.

Tutkimuksen tulosten avulla kukin seutukaupunki saa arvokasta tietoa siitä, mikä on niiden tämänhetkinen tunnettuus ja vetovoimatekijät sekä välineitä siihen, kuinka kunkin seutukaupungin erityispiirteitä ja imagoa voitaisiin kehittää – kuinka tuloksista saadun tiedon avulla voitaisiin tehdä toimenpiteitä alueen elinvoimaisuuden lisäämiseksi!

Tavoitteena elinvoiman kasvattaminen – tietoa kehittämistyöhön

Seutukaupunkien vetovoimatutkimuksen tiedonkeruu suoritetaan tammi-helmikuussa. Tutkimuksessa keskitytään pehmeiden vetovoimamittareiden, kuten pitovoiman ja ulkoisen vetovoiman kriittisten tekijöiden ja menestystekijöiden tunnistamiseen. Se on seurantatutkimus, jonka tuloksia verrataan soveltuvin osin vuonna 2019 toteutetun laajan tutkimuskokonaisuuden tuloksiin.

Tutkimus muodostaa jatkumon ja tunnistaa muutokset kuntien vetovoimatekijöissä ja laajemmin kuntakentässä. Sen tavoitteena on tuottaa kokonaiskuva kunkin seutukaupungin yksilöllisestä kokemuksellisesta vetovoimaisuudesta ja sen muutoksesta.

Tavoitteena on myös antaa kunkin alueen päättäjille sisäiseen vuorovaikutukseen, uuden luomiseen ja johtamiseen – seutukaupungin kehitystyöhön – strategisia työvälineitä, jotka tukevat kaupunkien imagon ja vetovoiman yksilöllistä kehittämistä.

Osallistu kotikaupunkisi vetovoimatutkimukseen tästä linkistä

Tutkimukseen osallistuvat seutukaupungit ovat:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Kuusamo, Laitila, Lapua, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri, Äänekoski

Lisätietoja tutkimuksesta antaa:
Elinkeinoasiantuntija Karoliina Helander, Savonlinnan kaupunki, karoliina.helander@savonlinna.fi
Tutkimukseen liittyen:
Hanna-Kaisa Erkkilä, projektipäällikkö, Innolink, hanna-kaisa.erkkila@innolink.fi
Essi Ratia, seutukaupunkiverkoston koordinaatio, Kuntaliitto, essi.ratia@kuntaliitto.fi
Tutkimuslomakkeen täyttämiseen liittyen:
tutkimusoperaattori Ville Ottela, Innolink, puh. 010 633 0200