Hyppää sisältöön

Muistolaatta professori, dr. hc, pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Ralf Gothónille

Kansainvälisesti arvostettu professori, pianotaiteilija Ralf Gothóni on työskennellyt kesäisin Savonlinnassa yhtäjaksoisesti 60 vuotta. Kunnianosoituksena professori Gothónin merkittävälle työlle Savonlinnan musiikkielämän kehittämisessä paljastetaan Savonlinnan kaupungin tilaama muistolaatta 18.7.2023 Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston aulassa.

Professori Ralf Gothóni on esiintynyt arvostetuimmilla musiikkijuhlilla kaikkiaan viidessä maanosassa. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti monipuolisena, kokonaisvaltaisuutta arvostavana soolopianistina, orkesterisolistina, kamarimuusikkona, kapellimestarina, säveltäjänä ja pedagogina. Gothóni aloitti viulunsoiton kolmen vuoden ikäisenä, pianonsoiton viiden vuoden ikäisenä ja 15-vuotiaana hän debytoi orkesterisolistina. Gothóni korostaa kokonaisvaltaista muusikkoutta, jota hän opetuksessaan vuosikymmenien ajan on toteuttanut myös Savonlinnassa.

Ralf Gothóni kutsuttiin Savonlinnan Musiikkipäivien lied-pianistiksi ja korrepetiittoriksi akateemikko Yrjö Kilpisen – Savonlinnan musiikkipäivien perustajan – toivomuksen mukaisesti vuonna 1963. Tuona aikana hän on toiminut erilaissa opetustehtävissä, samalla Musiikkiakatemian johtaja ja tällä hetkellä taiteellisen toimikunnan puheenjohtaja.

Savonlinnan Musiikkiakatemia järjestää kesäisin opetusta Savonlinnassa nuorille muusikoille ja laulajille, joita saapuu ainakin 25:tä eri maasta aina Kiinaa, Japania, Amerikkaa ja Australiaa myöten. Kouluttajina toimivat kansainvälisesti arvostetut professorit sekä tunnetut taiteilijat. Ralf Gothóni toiminta Savonlinnassa ei ole kohdistunut yksinomaan korkean tason koulutukseen, sillä vuosina 1984–87 hän toimi myös Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana. Hänen toimikaudellaan aloitettiin oopperajuhlilla ulkomaisten oopperatalojen vierailut, jotka jatkuvat edelleen. Gothóni on ollut myötävaikuttamassa myös taidekeskus Retretin nousemiseen suuren yleisön tietoisuuteen, jossa Yleisradiolla ja televisiolla oli suuri merkitys. Gothónin kaudella Savonlinnan oopperajuhlat järjesti myös lukuisia konsertteja Retretissä.

– Professori, pianotaiteilija Ralf Gothóni on tuonut Savonlinnaan kansainvälisesti tunnettua osaamistaan. Oopperajuhlien ohjelmiston kansainvälistämisellä juhlien tunnettavuus on lisääntynyt ulkomailla. On erittäin hienoa, että Savonlinnan kaupungin tilaama muistolaatta on jatkossa kunnioittamassa hänen arvokasta työtään kaupunkimme musiikkikulttuurin edistämisestä, toteaa Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Stenberg.

Ralf Gothóni on toiminut professorina useissa Euroopan huomattavimmissa Musiikkikorkeakoulussa, mm. Sibelius-Akatemiassa, Hampurissa, Berliinissä, Lontoossa ja Reina Sofian musiikkiakatemiassa Madridissa. Espanjan kuningatar Sofia palkitsikin hänet taiteellisista ja pedagogisista ansioistaan vuonna 2012.

Gothónilla on myönnetty yksi maailman merkittävimmistä kunnianosoituksista: Gilmore Artist Award vuonna 1994. Kyseisen palkinnon, jonka Skandinaviassa on Gothónin lisäksi saanut vain norjalainen Leif Ove Andsnes, jaetaan vain joka neljäs vuosi. Myös Itävallan kulttuuriministeriön myöntämä Schubert-mitali kuuluu hänen huomattavimpiin palkintokokoelmiinsa.