Hyppää sisältöön

Riihisaaren näyttelytoiminta ja matkailuinfo evakkoon Nälkälinnanmäelle

Riihisaaren vaihtuvien näyttelyiden toiminta sekä matkailu- ja retkeilyinfo siirtyvät syksyllä remontin ajaksi Nälkälinnanmäen väistötiloihin. Riihisaaren museorakennuksen on oltava tyhjä lokakuun puolessa välissä. Näyttelytoimintaa entisen kirjaston tiloissa pyritään jatkamaan mahdollisimman pian muuton jälkeen. Savonlinnan kaupunki käynnistää lailla suojellussa museorakennuksessa peruskorjaushankkeen, joka kestää noin vuoden.

Nälkälinnanmäen käyttö on virallisesti hyväksytty ja lupa muuttoon saatu. Väistötilojen korjaus- ja siistimistyöt ovat hyvällä mallilla. Tiloja kohennetaan mm. tietoliikenneyhteyksien rakentamisella sekä pintojen siistimisellä. Nälkälinnanmäellä toteutetaan vaihtuvia näyttelyitä Riihisaaren entisellä tyylillä. Erityistä perusnäyttelyä ei sen sijaan rakenneta.

Tiloihin siirtyy myös matkailu- ja retkeilyinfo sekä museokauppa. Myös Savonlinnan maakuntamuseon sekä Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n henkilökunta siirtyy samoihin tiloihin. Toiminta jatkuu mahdollisimman pian, ja uudesta sijainnista huolimatta Riihisaari-nimisenä. Tarkkaa aikataulua paluumuuttoon ja remontin kestoon ei vielä ole, mutta evakkoon on varauduttu ainakin vuodeksi.

-Onneksi väistötilat löytyivät näinkin läheltä ja tila on muutenkin meille soveltuva. Museon irtaimiston muutossa on hyvin suuri työ, joka ollaan jo aloitettu. Riihisaaren museorakennuksessa säilytettäviä museokokoelmia sijoitetaan useampiin paikkoihin kaupunkialueella. Onneksi valtaosa kokoelmistamme on jo nyt Piispanmäen varastotiloissa, toteaa museonjohtaja Martti Koponen.

Taustaa

Museorakennuksen peruskorjaushanke käsittää rakennuksen talotekniikan uudistamisen, kuntotutkimuksessa todettujen kosteusvaurioiden korjaustoimenpiteet sekä Savonlinnan kaupungin ja Metsähallituksen yhteistyöllä luodun Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaren vaatimat tilajärjestelyt. Hankkeen toteutuksesta vastaa Savonlinnan kaupungin teknisen toimialan toimitilapalvelut.

Pitkän aikavälin tavoitteena on ollut kehittää Riihisaareen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa sisällöltään kattavin Saimaan luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevä, ympärivuotinen ja matkailullisesti vetovoimainen kansainvälinen käyntikohde, Saimaan luonto- ja museokeskus. Tilojen kehittäminen parantaa tilojen olosuhteita ja turvallisuutta. Rakennuksen talotekniikan tullessa tiensä päähän, tehdään samalla myös luonto- ja museokeskuksen vaatimat tilamuutokset.

Uutta nykyisiin tiloihin verrattuna tulee uudessa rakennuksessa olemaan mm. esteetön pääsisäänkäynti, toimivat asiakaspalvelutilat, työpaja- ja kokoustila keittiöpisteineen sekä verstas. Näyttelytiloissa modernisoidaan mm. valaistus- ja turvatekniikka.

Uusklassismia edustava ja lailla suojeltu museorakennus on valmistunut Ernst Lohrmanin piirustusten mukaan kruunun jyvämakasiiniksi vuonna 1852. Savonlinnan kaupungin omistukseen rakennus tuli 1963, ja se sanerattiin Savonlinnan maakuntamuseon toimipisteeksi 1984. Vuodesta 2008 maakuntamuseolla ja Metsähallituksen luontopalveluilla on ollut yhteistä näyttely-, tapahtuma- ja asiakaspalvelutoimintaa Riihisaaren tiloissa. Vuoden 2017 huhtikuusta lähtien Riihisaaressa on toiminut myös Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo. Riihisaaressa kävi vuonna 2018 yhteensä 34 570 kävijää ja avoinna olo -päiviä kertyi 321 kappaletta.

Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, www.riihisaari.fi


Kuvassa museomestari Seppo Immonen museokokoelmien muuttopuuhassa.