Hyppää sisältöön

Saimaa-ilmiö kerää ideoita ja kutsuu yhteistyöhön!

Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 rakentuu ilmiömäisyyteen, joka kuvastaa itäisen Järvi-Suomen ilmiömäisyyttä, ja jolla itäsuomalainen vaatimattomuus käännetään positiiviseksi ylpeydeksi. Sitä ovat ilmiömäiset ihmiset ja kohtaamiset, ilmiömäiset elämykset ja tapahtumat sekä ilmiömäiset paikat ja luonto.

Ilmiöt syntyvät kolmella teemalla:

Veden voimalla

Mikä on maailman paras paikka olla ja elää? Se löytyy Itä-Suomesta, jossa vesi on jääkaudesta saakka muovannut maisemia mukaville mutkille, tuonut uskallusta ja rouheutta. Se on opettanut meidät arvostamaan luontoa. Vesi ohjaa asujat mieluisille kotipaikoille rakentamaan kyliä, taajamia ja kaupunkeja. Ikiaikaisen järviluonnon lisäksi on tarvittu suo, kuokka, Toivo ja Saima – joskus jopa perkele! Niiden voimalla on syntynyt muheva alusta itäsuomalaiselle taiteelle ja maailmaa valloittaville innovaatioille. Veden äärellä vallitsee ainutlaatuinen rauha ja turvallisuus. Tänne on hyvä tulla maailman turuilta menestymään ja viihtymään.

Yhdistävillä silloilla

Lukuisilla silloillamme on historian aikana syttynyt romansseja, ratkottu riitoja ja sodittu. Nyt sillat yhdistävät ihmisiä ja ajatuksia. Sillat ovat kohtauspaikkoja, joiden vaikutukset näkyvät kulttuurin rikkautena. Pohjoinen sijaintimme Euroopan Unionin itärajalla ja Venäjän naapurina luo kaupan ja kulttuurin siltoja. Elämme luovuuden lähteellä, jonne mahtuu hyvin uusia asujia, keksijöitä ja tekijöitä. Täällä on hyvä elää ja olla – ja jäädä vaikka pidemmäksikin aikaa.

Itäisellä ilolla

Tervetuloa aitojen ihmisten seuraan! Itä-Suomessa elävät sulassa sovussa rehevä karjalaisuus ja lupsakka savolaisuus. Jokaisessa kolkassa on oma kylähullunsa ja leikkiä lasketaan ikään katsomatta. Saunatontut, maahiset ja vetehiset osataan yhä lepyttää ikiaikaisin taidoin. Kalevalainen poljento kaikuu askelissa, ja menneisyyden viestit esimerkiksi kalliomaalauksissa antavat ajatuksille juuret. Puhdas luonto aitoine anteineen maustaa elämää. Kulttuurimme on omaleimaista ja aitoa. Tilaa riittää uusille ihmisille ja ajatuksille sekä rohkeille kokeiluille.

Ideanuottaan kerätään kaikkien ajatuksia

Monipuolisen ja mielenkiintoisen kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman rakentamiseksi tarvitaan ideoita kaikilta. Käy kertomassa ideanuottaan, mitä kaikkea ohjelma voisi sisältää: www.savonlinna2026.fi/ideanuotta2026

Ilmoittaudu yhteistyörihmastoon

Kulttuuripääkaupunkivuotta rakennetaan yhdessä. Tätä varten tarvitaan Itä-Suomen laajuinen rihmasto, joka kasvaa, kehittyy ja tiivistää kaupunkienvälistä yhteydenpitoa ja luo pohjan kulttuuripääkaupunkivuoden suunnittelulle ja toteuttamiselle.

Yhteistyörihmastoon kannattaa ilmoittautua mukaan, jos esimerkiksi jo edustaa tai on valmiina kokoamaan itäsuomalaisen toimijaryhmän, jolla olisi mahdollisuus rakentaa ohjelmasisältöä kulttuuripääkaupunkivuoteen tai haluaa tarjota vaikka vapaaehtoistyövoimaa valmistelun ja vuoden toteuttamiseen.

Ilmoittaudu yhteistyörihmastoon: www.savonlinna2026.fi/yhteyistyorihmasto

Tilaisuuksia kaikissa kaupungeissa

Kulttuuripääkaupunkihanke järjestää vielä tämän vuoden puolella kaikille kiinnostuneille avoimia tilaisuuksia, joissa taustoitetaan teemoja, ideanuottaa ja yhteistyörihmastoa. Tilaisuudet pidetään Savonlinnassa, Mikkelissä, Kuopiossa, Joensuussa ja Lappeenrannassa. Tilaisuuksien tarkemmat ajankohdat ja paikat tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja