Hyppää sisältöön

Saimaa-ilmiön sytyttäjät ja keulakuvat kiertävät Itä-Suomen kaupungeissa

Itä-Suomen yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke Saimaa-ilmiö sai joulukuussa keulakuvikseen kolme tuttua ja valovoimaista itäsuomalaista kulttuuripersoonaa. Jani Halme, Saimi Hoyer ja Sari Kaasinen aloittivat osa-aikaisen työn tammikuun alussa.

Parikkalan ja Helsingin Punavuoren välillä sukkuloiva Jani Halme on toimittaja, mediapersoona ja propellipää, joka voitti vuonna 2017 Suuren journalistipalkinnon vuoden parhaasta journalistisesta teosta. Palkinto tuli Halmeen tekemästä Kotimaan katsaus -videosarjasta, jossa hän lukee ääneen paikallislehtien kaikkein pienimpiä uutisia. Hän on toiminut myös Uutisvuoto-ohjelman kapteenina.

Saimi Hoyer on Hotelli Punkaharjun yrittäjä, joka on kohottanut vahvalla karismallaan ja päättäväisyydellään itäsuomalaisten ylpeyttä ainutlaatuisesta elinympäristöstään. Hänen tarinansa itäsuomalaisen luonnon kauneudesta ja erityisesti sienestyksestä on tavoittanut laajan yleisön sekä Suomessa että ulkomailla. Saimaalle saapuva italialaisten matkailijavirta on pitkälti Saimin ansiota.

Rääkkylässä asuva Sari Kaasinen on suomalainen laulaja-lauluntekijä, kanteleensoittaja ja kansanmusiikkialan vaikuttaja. Parhaiten hänet muistetaan maailmallakin menestyneen Värttinä-yhtyeen perustajajäsenenä. Sari on toiminut Saimaa-ilmiö -hanketiimin vetäjänä jo kuluvan syksyn ajan.

Sytyttäjiksi nimetty kolmikko lähtee tammikuussa rengasmatkalle Itä-Suomeen. Joensuussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Mikkelissä järjestettävät yleisötilaisuudet ovat kaikille avoimia. Helmikuussa he käyvät viemässä Saimaa-ilmiötä myös Helsinkiin.

21.1. Joensuu, Joensuun taidemuseo
21.1. Kuopio, Kuopion kaupunginteatteri
23.1. Lappeenranta, kulttuuritila Nuijamies
13.2. Helsinki, Satakuntatalo
18.2. Savonlinna, linja-autoasema
18.2. Mikkeli, Teatteriravintola ILO

Tammi-helmikuun työpajat ja tapahtumat löydät tapahtumakalenterista: https://www.saimaailmio2026.fi/nyt

Mikä on Saimaa-ilmiö?

Saimaata ympäröivät maakunnat ja niiden keskuskaupungit – Joensuu, Kuopio, Lappeenranta, Mikkeli – ovat hakemassa Savonlinnalle Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodeksi 2026. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma tulee levittäytymään koko Itä-Suomeen.

Lisätietoa: www.saimaailmio2026.fi

Saimaa-ilmiön Sytyttäjät

Sari Kaasinen
p. +358 50 5640930

Saimi Hoyer
saiminkeikat@gmail.com
p. +358 40 7680674

Jani Halme
jani.halme@outlook.com
p. +358 50 3373414

Anu-Anette Varho
koordinaattori
Kulttuurista elinvoimaa Järvi-Suomeen – Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026
p. +358 40 548 4658
anu-anette.varho@esavo.fi

Liite: Kutsu rengasmatkalle