Hyppää sisältöön

Savonlinna kokoluokassaan tunnetuin, houkuttelevin ja arvostetuin matkailukaupunki

Savonlinna on suomalaisten mielissä erityisen houkutteleva kotimaan matkakohde. Jopa liki 200 000 suomalaista suunnittelee lomamatkaa Savonlinnan seudulle seuraavan vuoden aikana. Tieto käy ilmi tuoreesta Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Suomi tänään – kaupungit ja kunnat matkailukohteina -kuluttajatutkimuksesta, jossa selvitettiin mm. suomalaisten Savonlinna-mielikuvaa sekä matkustusaikeita kotimaassa.

Savonlinna TOP 10 -matkailukaupungin joukossa joka kategoriassa

Savonlinna nousee matkailukohteena kymmenen suomalaisen kaupungin ja kunnan kärkijoukkoon kaikissa tutkituissa kategorioissa, joita olivat tunnettuus, houkuttelevuus, aikomus matkustaa, kokonaisarvio kaupungista matkailukaupunkina sekä suositteluhalukkuus. Omassa kokoluokassaan Savonlinna laittaa vielä paremmaksi: 30 000 – 50 000 asukkaan suomalaisista kaupungeista Savonlinna on matkailukaupunkina tunnetuin, houkuttelevin ja myös arvostetuin. Matkailukohteena Savonlinnan tuntee joka kolmas suomalainen ja tästä joukosta liki puolet on valmis suosittelemaan kaupunkia.

Historialliset nähtävyydet kiinnostuksen kohde ylitse muiden

Savonlinnaan suuntaavia matkailijoita kiinnostavat ennen kaikkea historialliset nähtävyydet ja koetaan että kaupunki tarjoaa runsaasti kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Myös vesistöjen läheisyys, leppoisa paikallinen ilmapiiri toreineen ja kahviloineen ovat tärkeiksi koettuja houkutustekijöitä. Matkalle lähdetään keskimäärin kolmen hengen voimin ja paikalla viivytään noin kolme yötä, molemmat lukemat huomattavasti yli koko maan kaupunkien keskiarvon.

Majoituspalveluille kysyntää

Tutkimuksen mukaan jopa 5 % suomalaisista on aikeissa matkustaa Savonlinnaan seuraavan vuoden aikana. Matkaa suunnittelevista noin 15% on tulossa omalle kesämökilleen ja osa vierailee sukulaisten ja tuttavien luona. Majoituspalveluille on silti kysyntää, sillä liki 40 % tulijoista aikoo käyttää hotellia tai vastaavaa majoitusta. Savonlinna houkuttelee matkustajia kaikkialta Suomesta, mutta erityisen runsaasti omasta maakunnasta ja jonkin verran myös Etelä-Karjalasta, Keski-Suomesta ja Hämeestä. Kaupungeista matkustushalukkuutta on erityisesti pääkaupunkiseudulta, mutta tulijoita riittää myös muista suurista kaupungeista.

Haasteena kysynnän ympärivuotistaminen

Kesäsesonki on Savonlinnan matkailusesongeista ylivoimaisesti tärkein. Yli puolet Savonlinnaan suuntautuvaa matkaa suunnittelevista aikoo tutkimuksen mukaan ajoittaa vierailunsa heinäkuulle. Kesä- ja elokuu matka-ajankohtina kiinnostavat kolmasosaa ja muut sesongit houkuttavat vain niukasti. Erityisen harvaa kiinnostaa Savonlinna-vierailu marras- tai tammikuussa.

Kuluttajatutkimuksen Savonlinnan alueeseen kohdistuvista matkustusaikeista ja mielikuvista tilasi Savonlinna Live 2! -hanke. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään alueen matkailu- ja palveluelinkeinojen kehittämisessä.