Hyppää sisältöön

Savonlinna-mitali Aarno Cronvallille

Savonlinna-mitalin sai tänä vuonna klassisen musiikin asiantuntija, toimittaja, tuottaja, kulttuurivaikuttaja Aarno Cronvall. Kaupunginhallitus myöntää vuosittain Savonlinna-mitalin tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Mitalit jaetaan vuosittain kaupungin syntymäpäivänä, Pyhän Olavin päivänä 29.7.

Aarno Cronvall on tullut tutuksi savonlinnalaisille ja Savonlinnassa vieraileville matkailijoille erityisesti Savonlinnan oopperakesään olennaisesti kuuluvista aamunavauksista. Oopperatuntija Cronvall toimi aamunavausten vetäjänä heinäkuun jokaisena aamuna kahdenkymmenen vuoden ajan vuosina 2003–2022. Vuosien aikana aamunavauksissa on Cronvallin haastattelemana kuultu lukuisia kiinnostavia henkilöitä paitsi oopperamaailmasta, myös yhteiskunnan eri aloilta.

Cronvall on toiminut Savonlinnan oopperajuhlien lehdistöpäällikkönä vuosina 2000-2004 ja Classic Radion ohjelmapäällikkönä vuosina 2005-2007. Savonlinnaan Cronvall tuli ensimmäisen kerran 1970-luvun alkupuolella työskennellessään Yle TV1:n musiikkitoimituksessa. Hän asuu Helsingissä, mutta on kesäasukkaana Savonlinnassa.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, Eija Stenberg, Tuukka Suomalainen ja Sanna Metsälä sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen ja kaupunginjohtaja Janne Laine luovuttivat Savonlinna-mitalin kaupungin 384. syntymäpäivän, Pyhän Olavin päivän, avauksessa lauantaina 29.7. ravintola Waahto Brewhousen terassilla.

Savonlinna-mitali myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Ansiokkaaksi toiminnaksi voidaan katsoa mittava panos Savonlinnan kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä, tai yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka on edistänyt Savonlinnan kaupungin aineellista tai henkistä rakentamista, sekä tekoa, joka savonlinnalaisen suorittamana on tehnyt Savonlinnan nimeä tunnetuksi myönteisellä tavalla ja jolle annetaan arvoa Savonlinnan kaupungin ulkopuolellakin.

Vuosittain jaettavien mitalien määrästä ja myöntämisestä päättää kaupunginhallitus. Kaupungin hallintokunnilla ja savonlinnalaisilla järjestöillä on oikeus tehdä kaupunginhallitukselle esityksiä mitalin myöntämisestä. Savonlinna-mitaleita on jaettu vuodesta 1975 lähtien. Mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Varja.