Hyppää sisältöön

Savonlinnalaisille yli 75-vuotiaille kaupungin kustantamat liukuesteet

Savonlinnan kaupunki tarjoaa liukuesteet 75-vuotiaille ja sitä iäkkäimmille savonlinnalaisille aktiivista liikkumista varten. Kaupunki ja Sosteri haluavat turvata iäkkäiden liikkumisen talvisinkin liikuntakyvyn ylläpitämiseksi.

Liukuesteiden käyttö lisää turvallisuutta ja ehkäisee kaatumisia kävellessä lumisissa ja jäisissä olosuhteissa.

– Kaatuminen aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, toimintakyvyn laskua ja kaatumisen pelkoa. Liukuesteet kengissä on yksi keino pysyä pystyssä, kertoo Sosterin vt. kliininen asiantuntija, fysioterapeutti Tarja Tynkkynen.

Lähes kaikkiin kenkiin sopivat irtoliukuesteet kiinnitetään kenkiin aina ulos lähtiessä. Irtoliukuesteet ovat malliltaan kannan alle tulevia kantaliukuesteitä. Kiinnitys on tarranauhalla, joten se on helppo laittaa kenkään ja ottaa pois.

– Tuote ei korvaa aktiiviliikkujan nastakenkiä, vaan on tarkoitettu tilapäiskäyttöön, jatkaa Tynkkynen.

Liukuesteitä on jaossa rajallinen määrä. Tänä vuonna ensisijalla ovat ne, jotka eivät ole aiemmin saaneet kaupungin kustantamia liukuesteitä sekä päivittäin jalkeilla olevat ikäihmiset. Tavoitteemme on pitää jalat tukevasti maan pinnalla ja kannustaa omatoimiseen liikkumiseen. Sosterista muistutetaan vielä, että kaatumisen riski kasvaa iän myötä koordinaatiokyvyn heiketessä.

Liukuesteitä on saatavana:

ke 23.2.2022 alkaen

  • Savonlinnassa Citymarketin yhteydessä toimivalta AvainSuutarilta arkipäivisin klo 9-17

to 24.2.2022 alkaen

  • Savonrannalla terveysaseman vastaanotosta vastaanottoaikana
  • Kerimäellä terveysaseman kuntoutuksesta klo 12-13 (ensisijaisesti), muuna aikana vastaanotosta vastaanottoaikana
  • Punkaharjulla terveysaseman kuntoutuksesta klo 9–10 (ensisijaisesti), muuna aikana vastaanotosta vastaanottoaikana

Säännöllinen voima- ja tasapainoharjoittelu vähentävät iäkkäiden kaatumista. Liukuesteitä hakiessa saa mukaan myös ”Pysytään pystyssä”-oppaan, jossa on tietoa kaatumisten ehkäisystä.