Hyppää sisältöön

Savonlinnan ja Länsi-Pohjan sairaaloita koskeva erillisrahoitus turvattava budjettiriihessä

Valtioneuvosto kokoontuu budjettiriiheen 19.-20.9.2023 päättämään valtion vuoden 2024 talousarviosta. Savonlinnan kaupunki vaatii erillismäärärahaa valtion talousarvioon. Eduskunta on juuri tänä keväänä päättänyt tätä koskevan lain yksimielisisesti ja valtioneuvosto on 30.3. päättänyt tätä koskevan asetuksen. Savonlinnan kaupungin edustajat tapasivat Etelä-Savon kansanedustajia etäyhteyksin perjantaina 15.9.2023.

Savonlinnan kaupunki esittää, että budjettiriihessä kirjataan maan hallituksen toimesta seuraava pöytäkirjamerkintä jatkotyöhön: ’’Hallitus turvaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden erillisrahoituksen vuoden 2024 osalta. Molempien sairaaloiden erillisrahoitusta koskevat päätökset vuodesta 2025 alkaen säädetään hallitusohjelman mukaisesti osana hallitusneuvotteluissa päätettyä kansallisten sairaaloiden ja päivystysten kokonaisuutta. Kokonaisuudesta päätetään budjettiriihessä syksyllä 2024 ottaen huomioon pitkät etäisyydet ja kielelliset oikeudet. Kokonaisuus valmistellaan yhteistyössä Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueiden, yhteistoiminta-alueiden sekä Kemin ja Savonlinnan kaupunkien kanssa.’’

Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata palvelujen tasapuolinen saatavuus eri puolilla maata. Savonlinnan ja Kemin ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyssairaalan turvaaminen tasolla, jossa yleisanestesiassa tapahtuva leikkaustoiminta on mahdollista, takaa tämän tavoitteen toteutumisen myös Itä-Savon ja Kemi-Tornion alueen asukkaille.

-Alueelliset erityispiirteet etäisyyksineen ja teollisuustarpeineen sekä molempien alueiden huomattava vapaa-ajan asukkaiden ja matkailijoiden määrä edellyttävät ympärivuorokautisten yhteispäivystyssairaaloiden säilyttämistä kiireellisessä hoidossa, toteaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen.

Eduskunta edellytti kesäkuussa 2021, että hallitus turvaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden riittävän palvelutason ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin sen varmistamiseksi. Pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti Kemin ja Savonlinnan sairaaloita koskevasta erillismäärärahasta keväällä 2023. Valtioneuvoston yleisistunto hyväksyi 30.3.2023 Valtiovarainministeriön valmisteleman asetuksen Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen ylimääräisten kustannusten korvaamisesta. Julkisen talouden suunnitelmassa vuosille 2024-2027 oli korvausta varten otettu huomioon 9 miljoonaa euroa vuodessa.

-On erittäin hyvä saada edunvalvontaan hyvinvointialue ja kansanedustajat mukaan. Erillisrahoitus on myönnetty edellisen hallituksen toimesta Etelä-Savolle, joten vuodelle 2024 rahoitus on hyvä linjata sen päätöksen mukaisesti, toteaa Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Stenberg.

Savonlinnan edustajina tapaamisessa olivat läsnä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eija Stenberg, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen, kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Olli-Pekka Kristiansson ja kaupunginjohtaja Janne Laine. Lisäksi tilaisuuteen osallistui Etelä-Savon hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä.