Hyppää sisältöön

Savonlinnan kaupunki lomauttaa 413 henkilöä koronakriisin takia

Kaupungin yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Kaupunginhallitus totesi yhteistoimintaneuvottelutuloksen kokouksessaan 22.4. ja hyväksyi neuvottelussa olleen työnantajan esityksen.

Yhteistoimintaneuvottelujen toimenpiteenä lomautetaan 413 henkilöä. Lomautusaika vaihtelee seitsemästä päivästä 11 viikkoon. Lomautukset toteutetaan 20.8.2020 mennessä. Lomautussuunnitelmaan voi tulla muutoksia valmiuslain palvelutuotannon muutoksista johtuen.

Kaupungin keskushallinnosta lomautetaan 20 henkilöä työllisyyspalveluista. Sivistystoimialalla lomautukset koskevat 295 henkilöä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa, kulttuuripalveluissa ja vapaa-aikapalveluissa. Tekniseltä toimialalta lomautetaan 98 henkilöä ruoka- ja siivouspalveluista.

Yhteistoimintaneuvottelut käytiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä koronaviruspandemian vuoksi. Valtioneuvoston päätösten mukaisesti kaupungin toimintoja ja yksikköjä on jouduttu sulkemaan, minkä seurauksena kaupungin palveluiden kysyntä ja työmäärä on laskenut merkittävästi.

Yhteistoimintaneuvotteluissa haettiin vaihtoehtoisia toimintatapoja ja tehtiin tehtävien uudelleenorganisointia sekä työaika- ja vuosilomajärjestelyjä. Esimerkiksi kaupungin organisoimasta ruokakassien jakamisesta vähävaraisille perheille, kauppapalveluasiointiavusta ikäihmisille sekä puistotyötehtävistä järjestyi määräaikaisia töitä työntekijöille. Korvaavia työtehtäväjärjestelyjä jatketaan edelleen. Järjestelyistä huolimatta lomautukset ovat välttämättömiä kaupungin toiminnan sopeuttamiseksi nykyiseen tilanteeseen.

Koronapandemian vaikutukset Savonlinnan kaupungin talouteen tulevat olemaan merkittävät.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamenot kasvavat arviolta 4,6 M€. Verotuloja menetetään arviolta n. 6 M€. Toimintatuotot vähenevät erityisesti varhaiskasvatuksen maksuvapautuksen ja muiden tuottojen osalta arviolta n. 1 M€.