Hyppää sisältöön

Savonlinnan museokesän tähtinä Kari Cavén sekä järviluonto

Kuvanveistäjä-taiteilija Kari Cavénin ILO PITKÄSTÄ ITKUSTA -näyttely avaa Savonlinnan maakuntamuseon museokesän 1. kesäkuuta. Savonlinnalaislähtöinen Cavén on seikkailija ja tutkimusmatkailija käyttötarkoituksensa päähän tulleiden hylättyjen esineiden maailmassa. Taiteen lisäksi väliaikaistiloissa tänä vuonna toimivan museon toisena näyttelynä avautuu Savonlinnan Fotokerhon Järvie, jonka teoksissa jaetaan oma luontokokemus valokuvan sekä tarinan muodossa. Maakuntamuseon museotyö ei ole missään vaiheessa keskeytynyt, vaikka näyttelyt ovatkin olleet hetken suljettuina.

Kari Cavénin matkojen reittejä määrittävät varastot ja poistettujen tarvikkeiden tyyssijat. Katseluretki voi viedä myös kaatopaikoille. Taiteilija kertoo tarkkailevansa ympäristöjään jatkuvasti. Hän on leikkimielinen keksijä. Esineet saavat uuden identiteetin uudelleen ryhmitettynä tai suhteissa toisiin esineisiin. Esineiden mittakaavat muuttuvat, ja johdattavat ajatukset uusiin ulottuvuuksiin ja mielikuvittelun maailmoihin. Uusimpia, museon väliaikaistiloihin Nälkälinnanmäelle tulevia teoksia on innoittanut myös paikka, entinen kirjasto. Savonlinnan kasvatti palaa kotikonnuilleen, muistoineen leikkipihoista ja ystävistä.

ILO PITKÄSTÄ ITKUSTA on maailmallakin mainetta niittäneelle Cavénille ainoa laaja oma näyttely tänä vuonna. Näyttelyn teoksia on suunnitelmien mukaan esillä sekä museon näyttelytiloissa että mahdollisesti myös ympäröivässä Nälkälinnanmäen puistossa.

Kesän toisen näyttelyn, Järvien idean Savonlinnan fotokerholaiset saivat Suomen Metsämuseo Luston Metsie-näyttelystä. Metsiestä poiketen Järvie-näyttelyssä painotus on omakohtaisessa kokemuksessa järviluonnon äärellä, ilman konkreettista valokuvaajan omakuvaa. Jokainen fotokerholainen on vuosien varrella erikoistunut Saimaan kuvaajana. Kenelle rakkainta kuvattavaa ovat eläimet, kenelle Saimaan valot, kenelle retkeily. Valokuvaajat ovat luonnoltaan luonnonsuojelijoita, joille huoli ilman saasteista ja ympäristön tuhoutumisesta on suuri. He haluavat myös tuoda esiin lähiympäristönsä upeuden.

Savonlinnan Fotokerholaiset kiittävät myös Etelä-Savon rahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahasta, jonka turvin he lahjoittavat näyttelyn valokuvia paikallisiin hoitolaitoksiin asukkaiden, potilaiden ja henkilökunnan iloksi.

Savonlinnan maakuntamuseon johtaja Nikke Kaartinen on tyytyväinen, että museo saadaan kesäkuun alussa avata jälleen.

-Suunnitelmia turvallisen näyttelykokemuksen mahdollistamiseksi on tehty. Koemme museomme tärkeäksi käyntikohteeksi, ja on hienoa, että voimme olla tarjoamassa kävijöille elämyksiä myös tänä erilaisena kesänä. Kulttuuri eheyttää ja antaa toivoa poikkeusoloissa sekä tuo matkailutuloja. Henkilökuntamme on työskennellyt normaalisti mm. kokoelmien, alueellisten vastuumuseotehtävien sekä näyttelysuunnittelun parissa sulkuajasta huolimatta.

Kari Cavén: ILO PITKÄSTÄ ITKUSTA, 1.6.–20.9.2020. Kuvan teos: Kari Cavén. Kuva: Anssi Taskinen.
JÄRVIE – Savonlinnan Fotokerho, 1.6.30.8.2020. Kuva: Mikko Sairanen.

Savonlinnan maakuntamuseo / Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus, väliaikaistiloissa Nälkälinnanmäellä, Tottinkatu 6a, 57130 Savonlinna. Avoinna 1.6. alkaen päivittäin klo 10–17. Suljettu 19.–20.6. www.riihisaari.fi.