Hyppää sisältöön

Savonlinnan Saunariihi tuo lokakuussa kotimaiset saunan ystävät ja asiantuntijat Savonlinnaan

Kuinka yleisen saunan rakentaminen vaikuttaa alueen matkailuun, kaupunkikuvaan ja kaupunkiyhteisöihin? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Riihisaaressa, Savonlinnan museolla lokakuussa järjestettävässä Suuressa saunapäivässä. Saunapäivän puhujiksi ovat valikoituneet kotimaiset yleisten saunojen asiantuntijat Oulusta Helsinkiin.

Riihisaari sijaitsee Olavinlinnan kansallismaisemassa. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo.

Suuri saunapäivä herättelee keskustelemaan aiheen parissa sekä kutsuu kaikki yleisten saunojen ystävät visioimaan Savonlinnan yhteisöllisen saunan peruskiviä. Keskustelun herättelijöinä tilaisuudessa toimivat kotimaiset sauna-alan konkarit: Sauna from Finland -yhdistyksen toiminnanjohtaja Carita Harju, kulttuurialan monityöläinen ja kahden helsinkiläisen saunan isäntä Kimmo Helistö sekä oululaisten ensimmäisen yleisen saunan toteuttamisessa mukana ollut yhteisökehittäjä Niina Jortikka. Tilaisuudessa kuullaan lisäksi Riihisaaren alueen kehittämissuunnitelmista, josta kertomassa on Savonlinnan museonjohtaja Nikke Kaartinen.

Keskustelu Savonlinnaan toteutettavasta yleisestä saunasta on kuplinut savonlinnalaisten huulilla jo useamman vuoden ajan. Riihisaaren alueella saunalle on olemassa jo hyvä pohja – kaupungin kaavassa saareen on kaavoitettu paikka saunalle, saaressa on valmis infra saunan rakentamiselle, ja sen sijainti on keskeisellä matkailijoiden suosimalla paikalla. Saunan sijainti Riihisaaressa on myös perusteltua alueen historian osalta – saaressa ja lähistöllä on aiemmin sijainnut niin yksityisiä kuin yleisiäkin saunoja. Riihisaaressa on myös vuosien aikana totuttu näkemään erilaisia pop-up -saunoja eri tapahtumien yhteydessä.

”Yleisen saunan merkitystä yhteisöllisyyden tuottajana ei voi liikaa korostaa. Sauna on paikka mihin asemasta tai ihmisestä riippumatta voi kuka tahansa tulla juuri sellaisena kuin on. Yleinen sauna on myös vetovoimainen matkailutuote, joka on huomattu kaupungissa myös Riihisaaressa toteutettujen väliaikaisten saunojen palautteissa ja käyttöasteissa. Riihisaari tarjoaisi yleisen saunan toteuttamiselle upeat puitteet. Yleisen saunan toteuttaminen tukisi myös kaupungin ympärivuotisen matkailukaupungin strategisia tavoitteita.” kertoo Luonto-Saimaa -hankkeen koordinaattori Jarkko Kääriäinen.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Riihisaari – Savonlinnan museo sekä Savonlinnan Hankekehityksen Luonto-Saimaa -hanke.

Savonlinnan Saunariihi

Aika: ma 10.10.2022 klo 15.30–19.30
Paikka: Riihisaari – Savonlinnan museo (2. krs)
Vapaa pääsy
Ilmoittautuminen tilaisuuteen 7.10. mennessä: https://link.webropol.com/ep/saunapaiva
Tilaisuus striimataan ja siihen on mahdollisuus osallistua myös etänä.

Lisätietoja:

Jarkko Kääriäinen
koordinaattori
Luonto-Saimaa -hanke
jarkko.kaariainen@savonlinna.fi
p. 050 476 2050

Nikke Kaartinen
museonjohtaja
Riihisaari – Savonlinnan museo
nikke.kaartinen@savonlinna.fi p. 044 417 4460