Hyppää sisältöön

Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaiden palvelutarpeita ja tyytyväisyyttä selvitetään kyselyllä

Monipaikkaisuutta edistävässä Laiturilla2 -hankkeessa selvitetään Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaiden palvelutarpeita, tyytyväisyyttä seutuun sekä muun muassa sitä, miten koronapandemia on vaikuttanut mökkeilyyn.

– Kulunut vuosi on ollut huima mökkeilyvuosi, eikä se ole päättynyt ihmisten jatkaessa etätöitä mökeillään, toteaa hankekoordinaattori Panu Litmanen Savonlinnan Hankekehitys Oy:stä.

Mökeillä vietetyn ajan kasvu, mökkien omistajien ikääntyminen, töiden tekeminen mökiltä käsin ja uuden palveluita käyttämään tottuneen sukupolven esiinmarssi muuttaa palvelutarpeita. Kun maailma muuttuu nopeasti, kehittämisen tueksi tarvitaan ajantasaista ja jatkuvasti päivitettävää tietoa.

– Kuluneena kesänä tehtiin vilkasta mökkikauppaa Savonlinnan seudullakin, eivätkä uudet asukkaat ole vielä ehtineet tutustua kaikkeen, mitä seutumme tarjoaa. Toivon, että mahdollisimman moni vapaa-ajanasukas vastaa kyselyyn, Litmanen jatkaa.

Ammattikorkeakoulu XAMK:n data-analytiikkaopiskelijoiden kanssa yhteistyössä laaditun palvelukyselyn tulokset ja sen analyysi auttavat muun muassa vapaa-ajan asumisen palveluita tuottavien yritysten tuotekehityksessä ja Savonlinnan kaupungin strategian konkretisoimisessa. Monipaikkaisen elämäntyylin yleistyessä vapaa-ajanasukkaat ovat yhä kiinteämmin mukana paikallisessa elämänmenossa, eivätkä vain piipahda paikkakunnalla lomakaudella.

Esimerkiksi kiireettömien terveyspalveluiden kasvavasta käytöstä mökkipaikkakunnalla on pääteltävissä, että mökillä halutaan viettää aikaa ympäri vuoden.

– Vapaa-ajanasukkaita tulee palvella hyvin ja kuunnella herkällä korvalla. Heidän ja savonlinnalaisten erottava viiva on Saimaaseen vetäisty. Ero alkaa hävitä heti, kun lopetamme sen piirtämisen, Litmanen linjaa.

Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaiden palvelukysely

Lisätietoja Etelä-Savo monipaikkaisen asumisen edelläkävijäksi 2019-2021 -hankkeesta (Laiturilla 2 -hanke) laiturilla.fi-sivustolta