Savonlinnan talousarvio vuodelle 2025 – valtionosuustulojen romahduksesta johtuvat sopeuttamistoimet käynnistymässä
keskiviikkona 20. marraskuuta 2024Savonlinnan kaupungin talouden tasapainotusohjelma alkaa vuoden 2025 aikana. Tasapainottaminen tehdään vuoteen 2028 mennessä. Sivistyslautakunnan menoesitys ylitti noin 1,2 miljoonalla eurolla kaupunginvaltuuston päättämän menoraamin. Lisäksi teknisen lautakunnan esitys ylitti kaupunginvaltuuston antaman menoraamin noin 0,6 milj. eurolla. Sivistyslautakunnan sekä teknisen lautakunnan tehtävänä on laatia puuttuvat 1,8 milj. euron tasapainotusesitykset keväällä 2025, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon vuonna 2028 kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti. Kaupungin talouden ylijäämää käytetään vuosien 2024–2028 alijäämien kattamiseen.
Korkeat sosiaali- ja terveyspalvelujen toteutuneet kustannukset vuosina 2021 ja 2022 aiheuttivat kaupungille pysyvän leikkauksen valtionosuuksiin. Pysyvä rahoitusvaje on realisoitunut vuodesta 2024 alkaen. Peruspalvelujen valtionosuustulo romahtaa 6,0 milj. eurosta -12,8 milj. euroon. Vuoden 2025 valtionosuudet peruspalveluihin ilman TE-rahoitusta ovat noin -10,0 miljoonaa euroa.
Lakisääteiset menot joudutaan lähitulevaisuudessa kustantamaan kokonaan verorahoituksella.
Kaupungin verotulopohja on viime vuosina vahvistunut teollisuuden myönteisen kehityksen ja positiivisen muuttoliikkeen myötä. Savonlinnan teollisten työpaikkojen määrä on kasvanut viimeisten 10 vuoden aikana. Muuttovoitto on tällä hetkellä yhteensä noin 360 henkeä. Verotulojen ennustetaan kasvavan noin 7,5 milj. euroa vuosien 2024–2028 aikana.
Vuoden 2025 alusta kuntien vastuulle siirtyy TE-palveluiden järjestäminen. Savonlinnan kaupunki toimii vastuukuntana seudun työllisyysalueella, johon kuuluvat Savonlinnan kaupungin lisäksi Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat. Kuntien kulut kasvavat vähintään valtionosuuden lisäystä vastaavasti. Työllisyysalueen talousarvio vuodelle 2025 on 6,1 miljoonaa euroa.
Kaupunginjohtajan talousarvioesitys on noin 4,5 milj. euroa alijäämäinen.
Kaupunki jatkaa panostamista elinvoimaan
Investoinneilla luodaan elinvoimaa ja työllisyyttä Savonlinna talousalueelle. Investoinnit vuodelle 2025 ovat 23,5 milj. euroa. Taloussuunnitelmakauden 2025–2028 investoinnit ovat noin 64,6 milj. euroa.
Vuodelle 2025 suunnitellut suurimmat investoinnit:
- Kuitulaboratorion investointi noin 5,4 milj. euroa, joka rahoitetaan investointiavustuksella ja Xamkin maksamilla vuokratuloilla.
- Noheva 2:n investointi noin 4,4 milj. euroa, avustus- ja vuokrasopimusehtoinen siten, että kaupungille ei tule nettokuluja.
- Savonlinnan Veden investoinnit yhteensä 3,6 milj. euroa.
- Katujen ja siltojen kunnostukset yhteensä 5,9 milj. euroa.
- Kiinteistöjen peruskorjaukset ja kunnostamiset noin 1,3 milj. euroa.
Savonlinnan Vuokratalot Oy:n Kipparintorni 2 -senioritalohanke etenee. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on antanut hankkeesta ehdollisen varauspäätöksen. Investointi on suuruudeltaan noin 6,5 milj. euroa.
Uimahallin ja liikuntahallin investoinnit eivät tällä hetkellä mahdu kaupunginvaltuuston sopeutuskehykseen, joten ne siirtyvät taloussuunnitelmakauden ulkopuolelle.
Vuosikate ei riitä kaupungin investointien kattamiseen, vaan ne rahoitetaan velkarahalla, joten sen määrällä on merkittävä vaikutus korkokustannusten määrään. Epävarma taloustilanne korostaa investointien tarveharkinnan tärkeyttä.
Konsernivelka vuonna 2025 arvioidaan olevan noin 192 miljoonaa euroa ja 6357 euroa/asukas. Se on edelleen alle kuntien keskiarvon.
Kehittämis- ja sopeutusohjelman toimenpiteillä tasapainotetaan kaupungin talous ja vahvistetaan kaupungin elinvoimaa
Kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 taloussuunnitelmakauteen 2025–2028 sisältyvän kehittämis- ja sopeuttamisohjelman. Ohjelman tavoitteena on taittaa negatiivinen tuloskehitys ja saada tilikausi 2028 tasapainoon siten, että alijäämää ei enää kerry.
Kaupungin talouden tasapainottamisessa keskeistä on luoda edellytyksiä yrityselämän myönteiselle kehitykselle ja sitä kautta vahvistaa kaupungin verotulopohjaa. Verotulokehitys onkin ollut myönteistä teollisuuden kasvukehityksen seurauksena. Kaupunki on luonut aktiivisella elinkeinopolitiikalla kasvuedellytyksiä yrityselämälle.
Lautakunnat ja kaupunginhallitus ovat käsitelleet ja hyväksyneet taloussuunnitelmakauden eri vuosille kohdistuvat sopeuttamistoimenpiteet. Toimenpiteiden euromääräinen suuruus jäi 1,8 miljoonaa alle kaupunginvaltuuston päättämän menokehysraamin, koska tekninen lautakunta ja sivistyslautakunta eivät päässeet kaupunginvaltuuston päättämiin menoraameihin. Tästä syystä talouden tasapainottamistyötä täytyy jatkaa.
Lisätietoja antavat
Kaupunginjohtaja Janne Laine
044 417 4001
janne.laine@savonlinna.fi
Talousjohtaja Hannele Pöykkölä
050 575 8803
hannele.poykkola@savonlinna.fi