Hyppää sisältöön

Savonlinnan yläluokkalaiset hakevat TET-paikkoja

Savonlinnan Mertalan koulun ysiluokkalaiset Nea, Tomi ja Juuso tutustuvat TET-vihkoon, jossa on tietoa työelämään tutustumisjaksoa varten. Nea ja Tomi toivovat pääsevänsä TETtiin kaupan alan tehtäviin, Juuso puolestaan kiinteistönhoitoalan tehtäviin.

Koulujen 9-luokkalaiset alkavat kontaktoida yrityksiä ja tiedustella TET-paikkoja tällä viikolla. Työelämään tutustuminen korostuu yläluokilla, ja sen keskeisimpiä tavoitteita on tehdä työn ja ammattien maailma tutuksi nuorille.

– TETit ovat merkityksellisiä, koska oppilaat saavat tutustua aikuisten maailmaan ja työelämään. TET-kokemuksilla on laajempikin merkitys nuoren kasvun kannalta, kertoo oppilaanohjaaja Sari Kekki Mertalan koulusta.

Työelämän tutustumisjaksoilla oppilaat saavat virikkeitä tulevaa uravalintaa varten. Työelämän kokemukset lisäävät myös työn tuntemusta ja arvostusta sekä nuoren itsetuntemusta. TET-jaksot voivat myös osoittaa oppilaalle, mikä yhteys on koulussa opitun ja koulun ulkopuolisen elämän välillä. Niillä on lisäksi sosiaalisesti kasvattava merkitys.

– Paikalliset yritykset ovat hienosti ottaneet peruskoululaisia TET-jaksoille, ja sitä toivomme jatkossakin. Nuorelle syntyy paras anti TETistä, kun työnantaja kertoo tälle alasta ja tutustuttaa käytännön työtehtäviin. Myönteinen kuva työelämästä ja yrityksistä voi myös vaikuttaa nuoren päätökseen jäädä tekemään työuraa omalle kotiseudulleen, Kekki kertoo.

9-luokkalaisten TET-jakson pituus on yksi viikko. Tänä syksynä TETit toteutetaan porrastetusti syys-lokakuun aikana viikoilla 37-40, jotta paikkoja riittäisi kaikille.

Oppilaat kyselevät paikkoja omatoimisesti, mutta jos yrityksellä on tarjota TET-paikka, voi niistä ilmoittaa myös oppilaanohjaajille:

  • Kerimäki ja Punkaharju: Eija Taponen, puh. 044 417 5144
  • Savonranta: Mika Nurmi, puh. 044 521 0860
  • Savonlinna, Talvisalon koulu: Marianna Turtiainen, puh. 044 417 4527
  • Savonlinna, Mertalan koulu: Sari Kekki, puh. 044 417 4539.