Hyppää sisältöön

Savonlinnassa torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla

Paikalliset tienaavat rahaa merkitsemällä Crowdsorsa-mobiilipelin kartalle löytämiään lupiineja, kurtturuusuja, jättiputkia ja jättipalsameja. Projektin toisessa vaiheessa pelaajat pääsevät myös kitkemään niitä palkkiota vastaan.

Savonlinnan vieraslajikasvien kartoitus käynnistyi 29.5, kun kasvit alkoivat kukkia ja ovat helposti tunnistettavissa. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue. Esiintymän pinta-alan perusteella määritämme sen kitkennästä maksettavan palkkion määrän, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Vieraslajien kitkentätempaus alkaa omana tehtävänään 9.6.2023. Tehtävään lisätään kitkettäviksi ne löydetyt vieraslajiesiintymät, jotka kuka tahansa voi helposti ja turvallisesti käydä poistamassa. Haastavimpien esiintymien torjunnan kaupunki hoitaa itse.

– Savonlinnan vieraslajitilanne on hyvin saman kaltainen, kuin muissakin Suomen kaupungeissa ja taajamissa. Torjuntoimenpiteistä huolimatta varsinkin palsami ja jättiputki leviävät hallitsemattomasti. Palsamia, lupiinia ja kurtturuusua voivat halukkaat torjua itsenäisesti, jättiputken torjunnasta kannattaa olla ensin yhteydessä kaupungin puistot-yksikköön, kertoo Savonlinnan kaupunginpuutarhuri Raili Aurava.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä samalla menetelmällä jopa 14 kunnassa ympäri Suomea. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun vieraslajiongelmaa ratkaistaan mobiilipelillä joukkoistamisen keinoin.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.