Hyppää sisältöön

Transaviabaltika lopettaa lennot Helsinki–Savonlinna-reitillä – uusi kilpailutus tulossa

Transaviabaltika lopettaa Helsingin ja Savonlinnan väliset reittilennot joulukuussa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Savonlinnan kaupunki tulevat aloittamaan uuden julkisen tarjouskilpailun reitille. Uusi liikenne voisi alkaa aikaisintaan 1.4.2023.

Lentoyhtiö Transaviabaltika voitti tarjouskilpailun säännöllisen lentoliikenteen hankkimiseksi Helsingistä Savonlinnaan viime syksynä. Yhtiö aloitti lennot 4.10.2021, ja niiden oli määrä jatkua 20.12.2024 saakka. Transaviabaltika, Savonlinnan kaupunki ja Traficom ovat yhteisymmärryksessä päättäneet ostoliikennesopimuksen 17.12.2022 alkaen Transaviabaltikan aloitteesta.

– Tavoitteenamme on saada lentoliikenne Savonlinna-Helsinki välille käyntiin uudelleen mahdollisimman nopeasti, jotta aiheutunut häiriö elinkeinoelämälle jäisi mahdollisimman lyhyeksi, toteaa vs. elinkeinojohtaja Juha Turtiainen.

Savonlinnan kaupunki ja Traficom ovat päättäneet käynnistää uuden kilpailutuksen mahdollisimman pian. Uuden kilpailutuksen mukainen liikenne voisi alkaa aikaisintaan 1.4.2023 ja se tulisi kestämään vuoden 2025 loppuun asti.

– Tarjouspyyntö tullaan julkaisemaan lähiviikkoina. Kilpailutuksessa tullaan kilpailuttamaan aiemman mukaisesti pääsääntöisesti kahta edestakaista lentoa Savonlinnan ja Helsingin välille arkipäivisin, kertoo johtaja Pipsa Eklund.

Hankinnan kustannuksista vastaavat Savonlinnan kaupunki ja valtio. Säännöllisen lentoliikenteen ostolla pyritään turvaamaan erityisesti Savonlinnan elinkeinoelämälle tarpeelliset yhteydet. Traficomin reitille asettama julkisen palvelun velvoite antaa minimitason kilpailutukseen osallistuville lentoyhtiöille. Kaikilla EU:n alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit, on mahdollisuus jättää tarjous.