Hyppää sisältöön

Vieraslajeille tarkoitettuja keräyslaatikoita eri puolilla kaupunkia – jättipalsamin keräystalkoot torstaina 9.7. Mertalassa

Savonlinnan kaupunki yhdessä Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry:n kanssa innostaa kansalaisia keräämään jättipalsamia. Vieraslajeille tarkoitettuja keräyslaatikoita on sijoitettu ympäri kaupunkia.

Savonlinnan kaupungin työllisyyspalveluiden työntekijät ovat tehneet ja vieneet eri puolille kaupunkia vieraslajeille, kuten jättipalsamille ja lupiinille, tarkoitettuja keräyslaatikoita. Keräyslaatikoita on jo Nätkillä, Mertalassa, Kellarpellossa, Everlahdessa ja Kalastajakylässä. Laatikoita tullaan sijoittamaan lisää kantakaupungin alueelle sekä Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan taajamiin.

Jättipalsami on levinnyt monin paikoin ympäri kaupunkia. Erityisen paljon sitä on Mertalassa Mertajärven ympärillä. Maanomistajalla on vastuu vieraslajien hävittämisestä, joten jokaisen tulisi huomioida oman pihan ympäristö ja kitkeä siellä mahdollisesti kasvavat vieraslajit.

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke järjestää jättipalsamin keräystalkoot Mertalassa torstaina 9.7. klo 17-20, kokoontuminen Kerdin vieressä. Hanke järjestää talkoolaisille talkooeväät.

– Hienoa että VieKas-hanke järjestää keräystalkoot Mertalassa, toivottavasti saamme mukaan innokkaita kansalaisia, kertoo työvalmentaja Erja Turunen. Hän kannustaa myös kotipuutarhureita kitkemään vieraslajit omasta pihasta ja sen ympäristöstä.

Vinkkejä talkoolaisille sekä muille vieraslajien kerääjille:

  • Kitke kasvi kokonaan juurta myöten irti maasta.
  • Voit myös niittää ja kerätä jätteet keräyslaatikkoon.
  • Mikäli kasvin siemenet ovat jo kypsymässä (siemenkota on pullea), kerää kasvi muovipussiin ja kaada kehikkoon sisällä. Näin siemenet eivät leviä uusille kasvupaikoille.
  • Laita kehikkoon vain jättipalsamia ja lupiinia, ei muovia, eikä muuta ylimääräistä.

päivitys 3.7.2020

Vieraslajilaatikoiden tarkemmat sijainnit:

  • Kalastajakylässä Onkimiehentien ja Kalastajantien risteyksessä, lähellä kierrätyspistettä
  • Laitaatsillassa Kirkkoniemen vanhan koulun lähettyvillä, pumppaamon luona
  • Kellarpellossa Kellartie 57:n vastapäätä (muuntajan lähellä), Kiviharjuntien leikkipaikan lähellä sekä Everlahdentien ja Ahorannantien risteyksen viereisellä kentällä ison kiipeilytelineen takana
  • Mertalassa Mertajärven länsipäässä Kerdin takana ja Pohjolankadun päässä lähellä Tuurinkadun risteystä
  • Nätkillä Kaartilantien ja Inkilänkadun risteyksessä, Inkilänniemen suuntaan mennessä
  • Nojanmaassa Nojanmaanlahdentien ja Kumputien risteyksessä kentän laidalla