Hyppää sisältöön

Bluesia höyrylaivoille Vuoden museossa Riihisaaressa

Savonlinnan museon oma bluesmusiikin festivaali Riihisaari Blues tulee jälleen! Kolmatta kertaa järjestettävän marraskuisen tapahtuman teemoina ovat museohöyrylaivat ja New Orleans.

Yksi maamme omaleimaisimmista musiikkitapahtumista, Vuoden museoksi tänä vuonna valitun Savonlinnan museon oma Riihisaari Blues jatkaa musiikillista taivaltaan. Savonlinnan Riihisaaressa, Olavinlinnan kansallismaisemassa järjestettävä tapahtuma on kahden viime vuoden myötä jo vakiintunut tärkeäksi osaksi itäisen Suomen syyskauden tapahtumatarjontaa. Tapahtuman päänäyttämönä toimii jälleen Riihisaaren 171-vuotias tiilimakasiini ja konserttitilana on museon näyttelysali, jonne luodaan rento olohuonemainen klubitunnelma.

Riihisaari Bluesin ohjelma koostuu 9.–12.11. Savonlinnassa järjestettävistä tapahtumista. Tämänvuotisen festivaalin teemoja ovat höyrylaivat ja New Orleans / Louisiana.

Tapahtuman käynnistää torstaina 9.11. Ilta museolaivoille. Riihisaaren museohöyrylaivoille omistetussa, erityisessä konsertti-illassa esiintyy kova muusikkokolmikko Edu Kettunen, Mika Kuokkanen ja Olli Haavisto. Savonlinnan Kulttuurikellarilla järjestettävän konsertin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Riihisaaren museon ainutlaatuisten, yli 100-vuotiaiden museohöyrylaivojen kunnostukseen.

Perjantain ja lauantain esiintyjäkaarti Riihisaaressa on jälleen huippuluokkaa. Dom Pipkin on brittiläinen pianisti ja yksi New Orleans -tyylisen pianon kansainvälisesti arvostetuimmista nimistä, joka keikkailee soolouransa ohella kansainvälisesti myös brittiläisen Morcheeba-yhtyeen kosketinsoittajana. Riemastuttava ja cajunperinteestä ammentava Ice Mo’ & The Zydecoolers -yhtye taas soittaa zydecoa ja bluesia pohjoisella twistillä. Viisihenkisen orkesterin nokkamies on Riihisaari Bluesin perustajiin ja kantaviin voimiin kuuluva bluesmuusikko Ismo Haavisto.

The Hämpton DixieBand on Hämeenlinnassa perustettu New Orleans -jazzia soittava taidokas pitkän linjan trio, jonka ohjelmisto koostuu vanhasta dixielandjazzista, bluesista ja vanhojen kotimaisten iskelmien versioinneista. Jo’ Buddy’s New Orleans R&B Ensemble on huippukokoonpano, joka tarjoilee mukaansatempaavan ja herkullisen läpileikkauksen New Orleansin aina rullaavan hyväntuulisesta rhythm & blues -perinteestä. Konkarimuusikoista koostuvan neljähenkisen orkesterin tuo Riihisaari Bluesiin nykyisin Lontoossa vaikuttava, elämäntyöpalkittu laulaja-kitaristi Jo’ Buddy.

Riihisaari Bluesin toisena järjestäjänä on ensimmäistä kertaa mukana myös Savonlinnan museon ystäväyhdistys Saimaan Purjehdusmuseoyhdistys ry., joka on jo 50 vuoden ajan on toiminut laajasti Saimaan purjehdushistorian ja historiallisten alusten hyväksi. Yhdistyksen mukanaolon kautta tapahtumassa on mahdollista vahvemmin tuoda esille sekä yhdistykselle että Savonlinnan museolle keskeistä, Saimaan sisävesiliikenteen ja historiallisten höyrylaivojen teemaa.

Bluesviikon yhteyteen suunnitellaan myös nuorille savonlinnalaisille suunnattua bluesworkshoppia, jossa nuorten on tarkoitus päästä tutustumaan paitsi bluesin historiaan myös soittotyyleihin ja blueshuuliharpun saloihin. Riihisaari Bluesin yhteydessä toteutetaan myös Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -hankkeeseen liittyvä Taste Saimaa -ruokapilotti.

Tapahtuman suunnittelusta ovat vastanneet bluesmuusikko Ismo Haavisto ja museonjohtaja Nikke Kaartinen. Visuaalisesta ilmeestä vastaa Jani Mahkonen ja juomatarjoiluista Kulttuurihanat. Tapahtuman järjestävät Riihisaari – Savonlinnan museo ja Saimaan purjehdusmuseoyhdistys ry. yhteistyökumppaneineen.

Tapahtumaa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto / Etelä-Savon rahasto ja Savonlinnan kaupunki. Tapahtuman liput ovat myynnissä Riihisaaressa.

Lippuvaraukset ja tiedustelut: Riihisaari – Savonlinnan museo / asiakaspalvelu, sähköpostitse: riihisaari@savonlinna.fi ja puhelimitse 044 417 4466.

__

RIIHISAARI BLUES 9.–12.11.2023
Riihisaari, Savonlinna

Ohjelma

Riihisaari Blues – torstai
9.11. klo 19, Savonlinnan Kulttuurikellari
ILTA MUSEOLAIVOILLE:
EDU KETTUNEN & MIKA KUOKKANEN & OLLI HAAVISTO
Liput: 40 € (tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Riihisaaren museohöyrylaivojen hyväksi)

Riihisaari Blues – perjantai
10.11. klo 19, Riihisaari
DOM PIPKIN (UK)
ICE MO’ & THE ZYDECOOLERS
Liput: 40 € (Yhteislippu pe + la 70 €)

Riihisaari Blues – lauantai
11.11. klo 19, Riihisaari
THE HÄMPTON DIXIEBAND
JO’ BUDDY’S NEW ORLEANS R&B ENSEMBLE
Liput: 40 € (Yhteislippu pe + la 70 €)

Riihisaari Blues – sunnuntai
12.11. klo 12–16, Savonlinnan Kulttuurikellari
BLUES-ILTAPÄIVÄ
Vapaa pääsy

Riihisaari Blues

Riihisaari – Savonlinnan museo

Instagram: @riihisaariblues