Ensimmäiset Saimaan Satojuhlat kutsuvat yhteiseen sadonkorjuun juhlaan
tiistaina 19. elokuuta 2025Saimaan Satojuhlat on uudenlainen alueellinen sadonkorjuutapahtuma, joka järjestetään 12.–14.9.2025. Tapahtuma tuo yhteen Savonlinnan ja Kiteen seudun tuottajat, käsityöläiset, ravintolat ja matkailuyrittäjät. Kolmen päivän aikana 27 käyntikohdetta ja 15 ravintolaa tarjoavat satokauden parhaista raaka-aineista valmistettuja ruokia, elämyksiä ja ohjelmaa koko perheelle Savonlinnan, Enonkosken, Rantasalmen, Sulkavan, Kesälahden ja Kiteen seudulla.
Paikalliset maut pääosassa
Saimaan alue tunnetaan puhtaasta luonnostaan ja korkealaatuisista raaka-aineistaan, kuten kalasta, riistasta, marjoista, sienistä ja pellon antimista. Saimaan Satojuhlat juhlistaa paikallista ruokaperinnettä ja tuottajien osaamista, yhdistäen perinteisiä reseptejä ja uusia makuelämyksiä.
Tapahtuman ohjelmassa on sadonkorjuumarkkinoita, pop-up-kahviloita ja ravintoloita, maatilavierailuja, työnäytöksiä, näyttelyitä sekä työpajoja. Vierailijat voivat tavata tuottajia, kuulla heidän tarinoitaan, maistella lähialueen raaka-aineista valmistettuja herkkuja ja nähdä lampaita, kaneja, lehmiä ja kanoja. Ravintolat ja kahvilat tarjoavat tapahtuman ajan erityisiä Satojuhlat-menuja, joissa vähintään puolet raaka-aineista on paikallisia.
Maistuva elämysmatka ympäri seutukuntaa
Vierailijat voivat rakentaa oman kiertoreittinsä itse, tutustua useisiin uniikkeihin kohteisiin ja kokea monipuolisesti Saimaan satokauden antimet. Kaikkiin Satojuhlien käyntikohteisiin on vapaa pääsy.
Satojuhlien kohteisiin pääsee helposti myös ilman omaa autoa viiden maksuttoman bussiretken mukana. Kyytiin pääsee Savonlinnasta ja Kiteeltä. Retket ovat Saimaa lautasella -hankkeen ja Kiteen kaupungin tarjoamia, ja osallistujilta pyydetään vastineeksi palautetta tapahtuman kehittämiseksi.
Yrittäjien yhteisponnistus
Ajatus omasta syksyisestä tapahtumasta syntyi Saimaa lautasella -hankkeen järjestämällä opintomatkalla Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlille. Matka innosti alueen yrittäjiä luomaan Saimaalle yhdessä uuden lähiruokatapahtuman, joka tuo esiin oman alueen erityispiirteet, raaka-aineet, ruoan ja kulttuurin. Yrittäjät ovat alusta asti tehneet tiivistä yhteistyötä tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa. Mukana ovat maatilat, kahvilat, ravintolat, kädentaitajat ja kulttuuritoimijat, jotka tuovat tapahtumaan oman osaamisensa ja persoonallisen kädenjälkensä.
Yhteistyöllä kehitetty Satojuhlat
Saimaan Satojuhlien suunnittelua ja kehitystyötä koordinoi Saimaa lautasella -hanke yhdessä alueen tuottajien, ravintoloiden, kahviloiden sekä kulttuuri- ja käsityötoimijoiden kanssa. Kaksivuotisella hankkeella parannetaan Savonlinnan seudun ruoan ja ruokamatkailun tarjontaa ja tunnettuutta yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Tavoitteena on lisätä paikallisten raaka-aineiden saatavuutta ja tunnettuutta sekä vahvistaa alueen ruoka-, kylä- ja maatilamatkailua. Hanke on EU:n osarahoittama.
Lisätiedot:
- saimaansatojuhlat.fi
- Tapahtuman karttaesite, josta löytyy tapahtumakohdelista paikkakunnittain
Lehdistön edustajat tervetuloa pressitilaisuuteen
Tiistaina 26.8.2025 klo 18 – 20 järjestetään Saimaan Satojuhlien pressitilaisuus Saimaan Maku -kahvilassa, os. Puistokatu 3, Savonlinna. Paikalla on tapahtumakohteiden yrittäjiä ja tarjolla maistiaisia Satojuhlien herkuista ja tunnelmista.
Ilmoittautuminen niina.lallukka@savonlinna.fi pe 22.8. klo 12 mennessä.
Tervetuloa!
Lisätietoja Saimaa lautasella -hankkeen tiimiltä:
Niina Lallukka
Saimaa lautasella
Savonlinnan Hankekehitys Oy
050 479 0696
niina.lallukka@savonlinna.fi
Anu Ahlström
Savonlinnan Seudun Matkailu Oy
044 383 1008
anu@visitsavonlinna.fi
Sanna Muhonen
Samiedu
044 550 6234
sanna.muhonen@samiedu.fi
Tarja Pajari
ProAgria Etelä-Savo
0400 183 064
tarja.pajari@proagria.fi