Eric Laxmannille muistolaatta Savonlinnaan
maanantaina 26. huhtikuuta 2021Tiedemies Eric Laxmannin perintöä huomioidaan Savonlinnassa muistolaatalla. Muistolaatta on sijoitettu Laxmannin entisen lapsuudenkodin lähettyville Martti Talvelan puistotielle. Muistolaatta paljastettiin 26.4.2021.
Kaupunginvaltuutettu Chieko Okabe-Silvasti teki maaliskuussa 2020 valtuustoaloitteen, jossa hän esitti Savonlinnassa syntyneen merkittävän tiedemiehen Eric Laxmannin (1737-1796) perinnön huomioimista. Eric Laxmann teki suurimman osan elämäntyöstään Venäjällä ja Siperiassa, mutta hänellä ja hänen pojallaan Adamilla oli yhteyksiä myös Japaniin.
Kaupungin kulttuuritoimen ja Etelä-Savon tiedeseuran yhteistyönä päätettiin teettää muistolaatta paikkaan, jossa Eric Laxmannin lapsuudenkoti on sijainnut.
Muistolaatta on ollut paikoillaan ja peitettynä Martti Talvelan puistotien varrella syksystä 2020 saakka. Paljastustilaisuus on siirtynyt koronatilanteen takia. Pienimuotoinen tilaisuus järjestettiin 26.4.2021. Tilaisuuteen osallistuivat Etelä-Savon tiedeseuran, Japanin suurlähetystön ja kaupungin edustajat. Tilaisuus tallennettiin ja tallenne on katsottavissa Savonlinnan kaupungin YouTube-kanavalla.
Muistolaatan paljastustilaisuuden ohjelma:
Puhe, Etelä-Savon tiedeseuran edustaja Juhani Heiska
Laatan paljastus, kaupunginjohtaja Janne Laine ja lähetystöneuvos Ryoji Iwama, Japanin suurlähetystö
Puhe, kaupunginjohtaja Janne Laine
Puhe, lähetystöneuvos Ryoji Iwama
Japanilainen lauluesitys, Chieko Okabe-Silvasti
Eric Laxmannin yhteys Savonlinnaan ja Japaniin
Eric Laxmann syntyi 27.7.1737 savonlinnalaiseen kauppiasperheeseen. Laxmannista tuli merkittävä tiedemies ja luontotutkija Venäjällä. Hänestä tuli akateemikko Pietarin tiedeakatemian taloustieteiden ja kemian laitoksella vuonna 1770.
Laxmann tapasi haaksirikkoutuneen japanilaisen merenkävijän Daikokuya Kodayun Siperiassa 1780-luvulla. Hän kuljetti Daikokuya Kodayun seuralaisineen Pietariin, jossa he pääsivät tutustumaan keisarilliseen hoviin ja keisarinna Katariina Suureen. Kun Daikokuya Kodayu halusi palata taikaisin Japaniin, Eric Laxmannin poika Adam Laxmann sai palauttamisen tehtäväkseen. Hän palautti japanilaiset vuonna 1792 kotisaarelle ja solmi samalla ensimmäisen Venäjän ja Japanin välisen kauppasopimuksen.
Daikokuya Kodayu on Japanin historiassa tunnettu henkilö. Hän oli kotoisin Suzukasta, minkä vuoksi kaupungissa on hänelle omistettu museo.
Eric Laxmann piti läpi elämänsä yhteyttä kotikaupunkiinsa Savonlinnaan. Hänen avustuksellaan Savonlinnan kirkkoon hankittiin kirkonkello, joka on edelleen käytössä Savonlinnan Tuomiokirkossa.