Hyppää sisältöön

Gluteenittomana markkinoitujen pizzojen valvontahanke 2023

Itä-Savon ympäristöterveydenhuolto oli mukana hankkeessa, jossa selvitettiin, ovatko pizzerioiden ja ravintoloiden gluteenittomaksi markkinoidut pizzat todellisuudessa gluteenittomia. Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella otettiin 26 pizzanäytettä, joista kahdessa gluteenipitoisuus ylittyi.

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys yhdessä Kuopion, Siilinjärven ja Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kanssa toteutti gluteenittomana markkinoitujen pizzojen valvontahankkeen gluteenittomien pizzojen gluteenipitoisuuden määrittämiseksi. Valvontahanketta toteutettiin vuoden 2023 aikana ja näytteiden ottamisesta vastasivat hankkeeseen osallistuvien valvontayksiköiden terveystarkastajat, terveystarkastajaharjoittelija ja Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden projektityöntekijä.

Hankkeen päätavoitteena oli selvittää hankkeeseen osallistuvien valvontayksiköiden alueilta, ovatko pizzerioiden ja ravintoloiden gluteenittomaksi markkinoidut pizzat todellisuudessa gluteenittomia. Kuluttajan, joka sairastaa esimerkiksi keliakiaa, tulee pystyä luottamaan gluteenittomuuteen, eikä harhaanjohtavaa markkinointia ole sallittua käyttää.

Näytteitä kerättiin touko-elokuun aikana. Näytteenottokohteiksi valikoituivat kohteet, jotka markkinoivat valmistavansa gluteenitonta pizzaa tai gluteenittomalla pizzapohjalla valmistettuja pizzoja. Gluteenittomat pizzat, kebab ja kinkku/pizzasuikale -täytteillä ja valmiiksi siivutettuina tilattiin asiakkaan tavoin joko soittamalla tai paikan päällä. Tilauksen jälkeen take away -pizza haettiin ja samalla kohteessa suoritettiin haastattelu ja tarkastus. Näytteet analysoitiin Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n toimeksiannosta alihankintana Tšekeissä, akkreditoidussa laboratoriossa.

Näytteitä kerättiin yhteensä 93 kappaletta, jotka jakautuivat eri valvontayksiköiden välille seuraavanlaisesti: Pohjois-Karjalan valvonta-alueelta 40 näytettä, Siilinjärven valvonta-alueelta 10 näytettä, Kuopion valvonta-alueelta 17 näytettä ja Itä-Savon valvonta-alueelta 26 näytettä.

Tuotteet voidaan jakaa gluteenipitoisuuden mukaan gluteenittomiin (gluteenia < 20 mg/kg), erittäin vähägluteenisiin (gluteenia 20–100 mg/kg) ja gluteenia sisältäviin tuotteisiin (gluteenia > 100 mg/kg).

Tutkituista pizzanäytteistä 73 pizzanäytteen tulos oli gluteeniton ja 20 pizzanäytteen tulos ylitti gluteenittomalle tuotteelle määritetyn raja-arvon (>20 mg/kg). Itä-Savon ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueelta otetuista 26 näytteestä kahdessa kohteessa oli yli 20 mg/kg oleva näytetulos. Toinen kohteista lopetti gluteenittoman pizzan markkinoinnin ja valmistuksen ja toisesta otettiin uusintanäyte. Uusintanäyte oli gluteeniton.

Näytteenottokohteissa suoritettujen haastatteluiden ja tarkastusten perusteella ei löytynyt yhtä selittävää tekijää, mikä selittäisi ylittäneiden tulosten korkean gluteenipitoisuuden. Hankkeen tulosten pohjalta valvontayksiköiden terveystarkastajat pystyvät puuttumaan lainvastaiseen markkinointiin tai antamaan oikeanlaista ohjeistusta toiminnanharjoittajille, jotta pizzat olisivat gluteenittomia.