Hyppää sisältöön

Herkkyys ja kipupisteet näkyviksi Suomen itä valokuvissa -näyttelyssä Riihisaaressa

Suomen itä valokuvissa on hauska ja vähän haikea tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Se kertoo idän sankareista – kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä, mutta myös teollistumisesta, nykyaikaisen elämäntavan rakentumisesta ja arvojen muuttumisesta.

Riihisaaressa avautunut näyttely esittelee idän tärkeimmät valokuvaajat I. K. Inhasta Arno Rafael Minkkiseen ja 2020-luvun dokumentaristeihin. Mukana on runsaasti Saimaan alueen kuvastoa.

Savo, 1960-luku. Kuva: Ismo Hölttö.

Yli 150 vuoden ajan valokuvat ovat reagoineet erilaisiin aatteisiin, intresseihin ja tyylisuuntiin, jotka Suomen idässä risteävät ja jotka tekevät siitä niin rikkaan ja monimuotoisen. Näyttely osoittaa, että historian kestävimmät valokuvat eivät kerro enemmistöjen tavallisuudesta vaan poimivat esiin marginaaleja, joihin itään liittyvät aatteet tihentyvät.

Valokuva näyttää idän vuolaiden vesien, sinertävien vaarojen ja suurten metsien maana, jonka maisema ja ihmisten olemus muuttuvat vähitellen etelästä pohjoiseen päin kuljettaessa. Itä on aina ollut kanssakäymisen ja vaikutteiden siirtymisen tila. Se kätkee rikkauksia ja köyhyyttä, ja äärimmäinen herkkyys yhdistyy siellä äärimmäisiin koettelemuksiin.

Valokuvien itä on lukemattomista palasista muodostuva maagisen realistinen kudos. Valokuvat kuljettavat meitä läpi merkitysten, joita itään on yhteisessä tietoisuudessa liitetty. Ne eivät ole koko Suomen kuva, mutta ilman itää Suomi olisi jotain aivan muuta kuin millaisena se nyt tunnemme.

Näyttely ja siihen liittyvä julkaisu ovat syntyneet osana tutkija Riitta Raatikaisen Itä-Suomen yliopiston humanistisessa osastossa tekemää väitöstutkimusta ja Kuvattu Karjala -hanketta.

SUOMEN ITÄ VALOKUVISSA, 14.1.– 18.4.2022, Riihisaari – Savonlinnan museo.