Hyppää sisältöön

Intiimi ja nostalginen Saimaan rantojen arki Riihisaaressa

Ari Jaskari (s. 1958) tunnetaan Saimaan järviluonnon ja sen rannoilla asuvien ihmisten kuvaajana. Hänen näyttelynsä Oma koti perustuu Jaskarin 1980-luvulla Anttolassa ja sen ympäristössä valokuvaamaan aineistoon. Kuvista avautuu intiimi näkymä Jaskarin perheen ja lähiyhteisön elinpiiriin, ja arjesta rajattuihin hetkiin. Niiden maailma on yhtä aikaa tuttu ja tuntematon, hämmentävä, lempeä ja rankka. Oma koti –näyttely avautuu perjantaina 9.6. Riihisaaressa, Savonlinnan museossa.

Alaston nainen menee uimaan.
Pau menee uimaan. Kuva: Ari Jaskari.

Jaskarin näkyvä ura alkoi 1970-luvun lopun nuorten luontoaktivismista. 1980-luvun alussa hän palasi asumaan lapsuutensa kotiseudulle, Etelä-Savossa sijaitsevaan Anttolaan, ja herätti huomiota mustavalkoisella aineistollaan. Ari Jaskarin teoksia on nähty usein yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Nyt esitettävä, uusi näyttely koostaa yhteen hänen keskeisimmän tuotantonsa.

Oma koti -kokonaisuutta voi luonnehtia romanttiseksi realismiksi. Se syntyi aikana, jolloin aiemmin yhteiskunnallisesti suuntautunut valokuvadokumentarismi käsitteellistyi, ja poliittiset lähtökohdat vaihtuivat subjektiivisiksi. Jälkikäteen Jaskarin kuvasto näyttäytyy myös kannanottona aikakauteen, jota maaseudun rakennemuutos, urbaanin kaupunkikulttuurin nousu ja kasvava kuluttaminen luonnehtivat.

Oma koti -sarjan ihmiset elivät todellisuutta, johon kulutusjuhlat eivät koskaan ulottuneet. Puuhella, kaivosta ämpärillä kannettu vesi ja keittiön pöydällä palanut öljylamppu eivät edustaneet heille nostalgiaa, vaan välttämättömyyttä, ainoaa mahdollista valintaa. Kuvat viestivät Jaskarin perheenjäsenten mielentiloista ja ihmisten välisistä jännitteistä, mutta myös jokapäiväisestä yhteydestä luontoon.

Luonto on vettä, vedessäoloa, Saimaan sadepäiviä ja lämpöä hehkuvia rantakallioita. Vesi ja siihen Jaskarin kuvissa usein yhdistyvä alastomuus luovat mielikuvia ajattomuudesta ja kadonneesta paratiisista.

Oma koti -näyttelyn ja saman nimisen, keväällä 2023 ilmestyneen kirjan tuotannosta vastaavat Riitta Raatikainen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa. Valokuvakirjan on kustantanut Musta Taide.

Hanketta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus Taike, Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry ja Patricia Seppälän säätiö.

OMA KOTI – Ari Jaskarin valokuvia, 9.6.–3.9.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo.