Korkean pakkasjakson aikana kannattaa säästää energiaa
keskiviikkona 3. tammikuuta 2024Kova pakkasjakso voi aiheuttaa energiapulaa. Korkeat pakkaset ja heikot tuuliolosuhteet vähentävät energian riittävyyttä. Sähkön kulutusta kannattaa vähentää myös korkean sähkön hinnan vuoksi. Vaikka Suomi on saavuttanut omavaraisuuden sähkön tuotannossa, esimerkiksi ydinvoimalassa sattuva häiriö voi vähentää merkittävästi energian saatavuutta.
Koska sähkön kulutus on tällä viikolla suurta ja sähkön tuotanto niukkaa, energiaa kannattaa pyrkiä säästämään.
– Vaihtoehtoiset lämmitystavat, varavalaistus ja muut energialähteet ovat erittäin suotavia, kunhan niiden paloturvallisuus on varmistettu, muistuttaa riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta.
Tulen käytössä oltava huolellinen
Mahdollisuuksien mukaan kannattaa käyttää sähkölämmitteisten laitteiden sijaan puulämmitteisiä uuneja, takkoja ja kiukaita.
Pakkaskaudella tulisijan säännöllinen käyttö voi pienentää sähkölämmityksen energiankulutusta jopa kymmeniä prosentteja. Myös kaukolämpötalossa puilla lämmitys vähentää energian tarvetta.
Jos tulet laitetaan pitkään käyttämättömänä olleeseen tulisijaan, lämmitys pitää aloittaa pienin annoksin. Ennen lämmitystä tulee muistaa avata pelti ja sulkea se vasta, kun hiillos on täysin sammunut, jotta tilaan ei muodostu häkää.
Tulisijoja ei pidä lämmittää kovallakaan pakkasella liian pitkään, liian usein tai liian suurilla puumäärillä. Liian usein tai liian rajuna tapahtuva lämmitys voi vaurioittaa tulisijaa tai kasvattaa paloriskiä rakenteiden lähelle kertyvän lämmön kautta. Normaali maalaisjärki ja valmistajan ohjeet auttavat tässäkin asiassa. Myös nuohouksesta tulee huolehtia.
– Joka kodissa on syytä viimeistään nyt tarkistaa, että palovaroittimia on riittävästi ja ne toimivat. Kotiympäristössä kannattaa paikantaa riskipaikat tulipalon syttymiselle ja sijoittaa niiden läheisyyteen palovaroittimia poistumisreittien lisäksi, Jämsä toteaa.
Palovaroitin tulee asentaa kussakin tilassa katon korkeimpaan kohtaan. Palovaroittimia tulisi olla ainakin kaikissa makuuhuoneissa, olohuoneessa ja kulkureiteillä. Keittiöön varoitinta ei ole suositeltavaa laittaa, sillä se aiheuttaa usein turhia hälytyksiä.
Sähkön käyttöä voi pyrkiä ajoittamaan edullisimpaan aikaan
Sähkösaunassa kylpeminen on yksi kodin isoista energiasyöpöistä. Jos käytettävissä ei ole puulämmitteistä saunaa, sähkökiukaankin kanssa voi olla energiatehokas: löylyihin kannattaa mennä heti, kun sauna on riittävän lämmin ja ottaa lyhyen napakat löylyt niin, ettei kiuasta tarvitse pitää pitkään päällä.
Sähkönkulutus- ja hintatietoja kannattaa seurata Fingridin nettisivuilta. Jos on mahdollista, saunominen ja sähköä paljon kuluttavien laitteiden käyttö kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin sähkönkulutusta on vähemmän ja sähkö edullisempaa.
– Jos sähkön käyttöä ajoittaa yöaikaan, laitteita, kuten pesu- ja astianpesukoneita tai sähköajoneuvojen latausta, ei tulisi kuitenkaan jättää täysin valvomatta, Jämsä huomauttaa.
Jos vesiputki jäätyy, kutsu ammattilainen paikalle
Kovalla pakkasella myös vesiputket voivat jäätyä. Riskialttiita kohteita ovat esimerkiksi kylmä käyttövesiputki kellarissa, harvoin käytettävä suihku, putken ja talon liitoskohta tai liian lähellä maanpintaa oleva putki.
Putkisto jäätyy ja vesiputki tukkeutuu, jos putkessa olevan veden lämpötila laskee alle nollan asteen. Jos vesiputki on jo elinkaarensa loppupäässä ja huonosti eristetty, se saattaa haljeta sään lauhtuessa. Seurauksena voi olla vesivahinko. Pääsulkuventtiili tulisi tällöin sulkea nopeasti lisävaurioiden estämiseksi.
– Riskialttiissa tiloissa olevien vesiputkien jäätymistä voi pyrkiä ehkäisemään jättämällä vesihanan tippumaan. Jos vesiputki jäätyy, sitä ei tule sulatella kotikonstein, vaan kutsua putkimies paikalle, Jämsä ohjeistaa.