Hyppää sisältöön

Lakikirjauksella vaaditaan pysyvyyttä – ministeri Krista Kiurulle luovutettiin kannanotto

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka ja kaupunginjohtaja Janne Laine tapasivat etäyhteydellä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun 6.4.2021. Tapaamisessa luovutettiin sähköisesti ministeri Kiurulle Savonlinnan kaupungin ja Meri-Lapin kuntien (Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio) yhteinen kannanotto hyvinvointialuetta koskevasta lainsäädännöstä ja rahoituksesta. Kannanotossa olivat mukana myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueen kunnista Rantasalmi ja Sulkava. Kannanoton allekirjoittaneet kunnat ja sairaanhoitopiirit edustavat 200.000 ihmisen väestöpohjaa.

Kannanotossa kunnat vaativat, että Savonlinnan keskussairaalan ja Länsi-Pohjan keskussairaalan ympärivuorokautinen yhteispäivystys vuoteen 2032 saakka tulee muuttaa toistaiseksi voimassa olevaksi sekä velvoitteeksi pitää Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueilla kummassakin kahta ympärivuorokautista yhteispäivystyssairaalaa.

– Yhdenvertaisten palveluiden saatavuus ja saavutettavuus ovat olleet soteuudistuksen lähtökohtia. Uudistuksella pitää turvata alueiden asukkaiden palvelut, riittävä rahoitus ja seudun elinvoima, toteaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen.

– Sairaaloiden mahdollinen määräaikaisuus heikentää lääkärityövoiman ja hoitohenkilökunnan rekrytointeja tänä aikana sekä niiden pysyvyyttä alueella. Pysyvyydellä varmistetaan osaamisen taso ja näin ollen taataan potilasturvallisuus, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka.

Kaupunki tekee yhteistyössä edunvalvontaa Savonlinnan sairaalan turvaamiseksi kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti. Kannanottoon ovat tähän saakka tulleet mukaan Essote, Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Meri-Lapin kunnat sekä Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueen kunnista Rantasalmi ja Sulkava. Kannanotto luovutettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle maaliskuussa, nyt oli vuorossa perhe- ja peruspalveluministeri. Asiaan liittyen on tavattu ja tullaan tapaamaan lisää kansanedustajia.