Hyppää sisältöön

Museot idässä uuteen verkostoyhteistyöhön

Saimaan museofoorumi keräsi itäisen Suomen ammatillisia museoita yhteen miettimään tulevaisuutta ja yhteistyön muotoja. Savonlinnan Riihisaaressa viime viikolla ensimmäistä kertaa järjestetty kokoontuminen oli alku uudelle museoyhteistyölle.

Saimaan museofoorumin väkeä Riihisaaressa toukokuussa 2022.

Saimaan ammatillisten museoiden verkosto perustettiin Saimaa-ilmiön puitteissa, kun alue haki Euroopan kulttuuripääkaupunkia. Vaikka titteliä ei kisassa saatukaan, museoverkosto jatkaa ja kehittää toimintaansa. Pyrkimyksissä taustalla ovat halu kehittää keskinäistä yhteistyötä ja näkyä vahvemmin ulospäin yhdessä. Verkosto haluaa jatkossa tehdä paitsi konkreettista yhteistyötä esimerkiksi näyttelyiden, yhteisten hankkeiden ja ammatillisen osaamisen lisäämisen kautta, olla yhdessä myös miettimässä koko museoalan ja itäisen Suomen tulevaisuutta sekä museoiden vaikuttavuuden mahdollisuuksia.

Jatkossa vuosittain järjestettävä Saimaan museofoorumi on alueen ammatilliset museot yhteen tuova verkostotapaaminen, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Savonlinnan Riihisaaressa 5.5.2022. Savonlinnan museon koolle kutsuman kokoontumisen teemana oli verkosto- ja matkailuyhteistyö. Riihisaaressa verkosto tutustui uusittuun museorakennukseen ja esillä oleviin näyttelyihin sekä kuuli Savonlinnan museokolmiapilayhteistyöstä kaupungin kolmen museokohteen Olavinlinnan, Luston ja Riihisaaren kesken. Lisäksi teeman alla ideoitiin yhteistyötä mm. European Region of Gastronomy -hankkeen ja Saimaan matkailufoorumin kanssa.

-Itäisen Suomen museoverkostomme tavoitteet liittyvät paitsi museoiden yhteistyön, vaikuttavuuden ja näkyvyyden lisäämiseen, myös muun muassa Visit Finlandin pyrkimyksiin nostaa Järvi-Suomen alue Suomen kolmanneksi matkailukeskittymäksi Lapin ja pääkaupunkiseudun rinnalle, kertoo ensimmäistä Saimaan museofoorumia järjestämässä ollut Savonlinnan museonjohtaja Nikke Kaartinen. -Verkostollamme on vaikuttavuutta, sillä toimimme laajalla alueella ja mukana on yli 20 erilaista hienoa ammattimuseota. Yhdessä voimme nostaa esille museoiden merkitystä ja myös haastaa ihmisten ajatuksia siitä, mikä ja mitä on museo. Museot voivat olla toiminnallaan merkittävällä tavalla vaikuttamassa koko itäisen Suomen tulevaisuuteen.

Seuraava Saimaan museofoorumi järjestetään Joensuussa elokuussa 2023. Saimaan kaupungeissa järjestettävät Kulttuurin unelmavuodet sekä museoverkoston vahvistuminen ovat konkreettista perintöä, joka jäi elämään Saimaa ilmiö -hankkeesta.

Riihisaari – Savonlinnan museo