Onko Itä-Suomi täynnä ukkoja, kysytään Riihisaaren uudessa näyttelyssä
torstaina 28. marraskuuta 2024Mitä edes on ukkous? Tätä selvitetään taiteilija Veera Konstin näyttelyssä Ukkojen kaupunki, joka avautuu huomenna Savonlinnan museossa, Riihisaaressa. Ukkous ei ole sidottu ikään tai sukupuoleen, vaan ukkojen kaupungissa se on elämäntapa ja asenne. Kokonaisuus on lämmöllä ja kunnioituksella toteutettu ylistys ukkoudelle ja omannäköiselle elämälle.
Ukkona voi rakentaa kanteleita tai taloja, heittää tikkaa tai veneillä läpi kesän, harjoitella hakelämmitystä tai keitellä hirvenpäitä. Ukon suuriin saappaisiin voi myös joutua yllättäen tai ukoksi voi kasvaa ajan myötä.
Ukkojen kaupunki -näyttelyn teoksissa esitellään 16 henkilöä tai ryhmää kuvien, tekstien ja kuvattuihin liittyvien esineiden kautta. Muotokuvat on taltioitu keskikoon filmikameralla värinegatiivifilmille. Kuvaustilanteissa on pyritty antamaan kuvattaville mahdollisuus määritellä itse, millainen kuva heistä otetaan.
– Kuka tahansa voi tuntea itsensä ukoksi. Se on state of mind, eikä esimerkiksi sukupuoli- tai ikäsidonnainen asia, Veera Konsti toteaa. – Ihmisiä kuvatessa on käynyt ilmi, että stereotypia tietynlaisesta ukkoudesta ei pidä ollenkaan paikkaansa. Ajatus, että ukot olisivat vanhanaikaisia ja sulkeutuneita, ja muuta sellaista. Päinvastoin, ukkous on hyvin monipuolista.
Ukkojen kaupunki -näyttelyssä on esillä myös installaatio Ukkoparatiisi, Ukko’s paradise. Tämä näyttelytilaan rakentuva maja kutsuu näyttelyvieraat tutkimaan ukkouteen liittyvää materiaalia ja kokeilemaan ukkoaktiviteetteja, kuten halkojen pinoamista ja elektronista dartsia. Taiteilija Veera Konsti on paikalla majassa myöhemmin ilmoitettavien aikataulujen mukaan, jolloin näyttelyvieraat ovat tervetulleita keskustelemaan, auttamaan majan rakentamisessa ja kertomaan aiheeseen liittyviä tarinoitaan. Maja muuttuu näyttelyn kuluessa, samalla tavalla kuin ukkouskin kehittyy ja elää ajassa.
– Tarjoan majassa kahvit ja korput, kun paikalla olen, kutsuu Konsti.
Ukkojen kaupunki on toinen osa Itä-trilogiaa, jossa Konsti käsittelee Savonlinnan alueen ihmisten tarinoita. Trilogian ensimmäinen osa Rakkaus ja juuret oli esillä Riihisaaren museossa vuonna 2019. Kolmas osa valmistuu lähivuosina.
Veera Konsti (s. 1990) on savonlinnalainen kuva-, valokuva- ja vessataiteilija sekä paluumuuttaja. Konsti on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2021.
Hänen teoksiaan on ollut esillä viime vuosina esimerkiksi Savonlinnan Kulttuurikellarilla, Suomen valokuvataiteen museossa, Pohjanmaan valokuvakeskuksessa ja ympäri Suomea kiertäneessä Kenen luonto? -ryhmänäyttelyssä.
Tätä näyttelyä ja sen parissa työskentelyä ovat tukeneet Patricia Seppälän säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto sekä Alfred Kordelinin säätiö.
Tarinoita syvästä idästä osa 2: Ukkojen kaupunki – The City of Ukkos, 29.11.2024 – 2.3.2025, Riihisaari – Savonlinnan museo