Hyppää sisältöön

Patsaspuiston Veijo Rönkkönen ja kaksoisvalotuskuvat – Joogamiehen kuvat esille Riihisaareen

Veijo Rönkkönen (1944–2010) tunnetaan parhaiten Parikkalaan luomastaan fantasiapuutarhasta, jossa sadat vekkulimaiset veistoshahmot seikkailevat ympäri vehmasta kukkatarhaa. Rönkkönen oli kuitenkin myös innovatiivinen valokuvauksen harrastaja, jonka ns. kaksoisvalotuskuvat ovat mielenkiintoisia. Rönkkönen kuvasi itseään, yleensä jooga-asennossa poseeraamassa, ja valotti kuvan taustalle toisen kuvan, -puutarhan, maisemia tai rakennuksia.

Uudessa Mystinen puutarha -näyttelyssä nähdään valikoitu otos Veijo Rönkkösen kaksoisvalotuskuvia. Kuvista tehdyt suurennokset ja videoprojisoinnit muodostavat installaatiomaisen teoksen, johon yhdistyy ainutlaatuinen äänimaailma. Perjantaina 21.1. Riihisaaressa, Savonlinnan museossa avattava näyttely on esillä tässä laajuudessaan ensimmäistä kertaa.

Kuva: Veijo Rönkkönen, 1994.

Patsaspuisto ja sen tekijä tunnetaan ensisijaisesti veistoksistaan. Suurelle yleisölle tuntemattomampi luovuuden alue oli Veijo Rönkkösen kiinnostus valokuvaamiseen. Valokuvien ottaminen ja mustavalkoisten kuvien vedostaminen oli hänen harrastuksensa 1960-luvulta lähtien. Vuosina 1993–1995 Rönkkönen otti filmikameralla satoja kahteen kertaan valotettuja kuvia.

Rönkkönen kuvasi ensin itsensä poseeraamassa valkoista takaa valaistua kangasta vasten. Nämä pääsääntöisesti talvella kuvatut filmit hän säilytti jääkaapissa toista valotuskertaa varten. Toisen valotuksen kohteina olivat puutarhan kukat ja kasvit tai lähialueen maisemat ja rakennukset. Esimerkiksi Parikkalan Koitsanlahden hovi on toiminut joogafiguurien taustakuvana.

Kuvatut filmit Rönkkönen kehitytti normaaleiksi 10 x 15 senttimetrin valokuviksi. Kuvaus- ja kehitysprosessi saattoi viedä useita kuukausia. Prosessissa oli monia vaiheita, joissa olisi voinut epäonnistua. Nykyisenä digitaalisen kuvauksen aikakautena vastaavanlaisten kuvien tekeminen onnistuisi nopeasti, helposti ja teknisesti paljon korkeatasoisempana. Rönkkösen kuvien ainutkertainen, salaperäinen tunnelma syntyykin niiden käsityömäisyydessä, tietynlaisessa epätäydellisyydessä ja yllätyksellisyydessä.

Ääniteoksen ensiesitys

Mystinen puutarha -näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Kulttuuriyhdistys Maailmanpylväs ry:n Kimmo Heikkilä ja Atte Paju. Maailmanpylvään pääasiallisena tarkoituksena on vaalia ja tuoda esille Veijo Rönkkösen elämäntyötä. Oleellisena osana näyttelyä on Patsaspuistosta inspiraation saanut äänimaailma, jonka on suunnitellut Ami Hassinen Nemesis-yhtyeestä. Yhtye on konsertoinut Patsaspuistossa, ja julkaissut siitä inspiraation saaneen levyn Living Statues vuonna 2012. Tässä näyttelyssä kuultava ääniteos on uusi ja tätä näyttelyä varten toteutettu.

– Veijo Rönkkönen on aina ajankohtainen, oman tiensä kulkija. Veijo osoitti, että määrätietoinen ja itsenäinen työ voi synnyttää jotain elämää suurempaa, kuvailee Kimmo Heikkilä. – Näyttely on elämys luultavasti hyvin moninaiselle katsojakunnalle. Patsaspuiston ja Veijon työn tunteville, valokuvauksesta ja kuvataiteista kiinnostuneille, joogaharrastajille… Näyttely on kokonaisuus, jota kannattaa tulla katsomaan ja kuuntelemaan ajan kanssa.

MYSTINEN PUUTARHA – Veijo Rönkkösen kaksoisvalotuskuvia, 21.1.– 24.4.2022 Riihisaaressa.