Hyppää sisältöön

Puoli vuosisataa taidetta Kaija-Leena Hänniseltä

Savonlinnalainen kuvataiteilija ja akvarellisti Kaija-Leena Hänninen viettää tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaansa. Ensimmäisen kerran Hännisen teos valittiin esille näyttelyyn vuonna 1971 Kuopioon, läänin aluenäyttelyyn. Uransa aikana hänen teoksiaan on ollut yhteensä yli kahdessa sadassa näyttelyssä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Tänä keväänä Kaija-Leena Hänninen antaa akvarelleilleen uuden elämän Nälkälinnanmäellä.

Akvarellien uusi elämä – näyttely koostuu kollaaseista, joiden materiaaleina on aikaisempien vuosien aikana tehtyjä akvarelleja. Akvarellit ovat saaneet uuden elämän palasina: leikattuina ja revittyinä sekä uudelleen sommiteltuina ja liimattuina.

– Irrallinen akvarellipalanen antaa ideoita, ja mielikuvitus lähtee käyntiin. Harkitseminen ja suunnittelu on tarpeen, joskus sattuma auttaa enemmän. Entistä tärkeämpänä teoksessa on tyhjä tila ja ilmavuus. Siinä näkyy moni asia ja mielentila, tunteet ja vapaus. Ehkä muutakin. Tällainen työskentelymuoto pienentää myös kuluja, Hänninen kertoo.

Repimistä Hänninen on käyttänyt myös ”valmiiseen” kollaasiin. Liimatun osan irti repimisessä ottaa riskin. Jälki joko toimii tai sitten ei. Entiselleen sitä ei voi palauttaa, kuitenkin ehkä korjata uudella palasella.

Kaija-Leena Hänninen toimii myös kuvataiteen opetustehtävissä, mikä on nyt koronatilanteen vuoksi tauolla.
– Minulla on kova ikävä takaisin luokkaan opettamaan. Meidän akvarelliryhmämme on todella opinhaluista väkeä, ja toivon kovasti, että tilanne normalisoituisi pian. Opettamisen haaste ja innoitus on auttaa oppilas löytämään se ikioma ja ainutlaatuinen tapa tehdä taidetta. Ei ole tarkoitus opettaa opettajan tyyliä, vaan oppia etsimää jotain omaa.

Kaija-Leena Hännisen teoksia on ollut esillä näyttelyissä eri puolilla Suomea ja mm. Ruotsissa, Virossa, Tanskassa, Norjassa, Puolassa ja Saksassa. Hän on myös useiden kuvataide- ja kulttuuriyhdistysten perustajajäsen.


Kaija-Leena Hänninen: AKVARELLIEN UUSI ELÄMÄ
, 19.3.–2.5.2021, Savonlinnan maakuntamuseo, väliaikaistiloissa Nälkälinnanmäellä.

Kuva: Kaija-Leena Hänninen pisti ripustuksen lomassa tanssiksi. Taustalla ripustuksen suunnitteleva Raimo Paajanen.