Hyppää sisältöön

Puun päivää juhlitaan Riihisaaressa maanantaina 27.9.

Tapahtumassa on jaossa puun taimia läpi koko päivän ja päivän päättää Puu-Seminaari, osana Miljoonan puun talkoot -projektia.

Riihisaari on mukana juhlimassa Puun päivää tulevan viikon maanantaina 27. syyskuuta. Miljoonan puun talkoot -projekti järjestää taimienjaon Riihisaaressa Savonlinnan museon edustalla Suomen virallisena Puun päivänä. Jaossa on tuolloin 500 kappaletta puun taimia (koivu, kuusi, mänty ja muutama tammi). Kaikki halukkaat voivat hakea itselleen ilmaisia taimia klo 11-17. Taimia jaetaan niin kauan kuin niitä riittää.

Samana päivänä klo 17 alkaen Riihisaaressa järjestetään Puu-seminaari, jonka kautta tutkitaan puiden ja metsien moninaisia merkityksiä: hiilinieluina, ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, ravintoon ja Suomen kulttuuriperimään. Seminaari päättyy Metsän tarina -elokuvan näytökseen. Seminaarin puhujavieraina ovat FT Tiina Piilola, MMT Janne Korhonen, MMT Petteri Vanninen sekä elokuvatuottaja ja ohjaaja Marko Röhr. Tilaisuuden avaavat taiteilija Nina Backman ja museonjohtaja Nikke Kaartinen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Puun päivänä ihmisiä kehotetaan istuttamaan puita ja huomioimaan puiden ja metsien merkitystä. Puu-seminaarin kautta tutkitaan puiden ja metsien moninaisia merkityksiä: hiilinieluina, ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, ravintoon ja Suomen kulttuuriin.

Miljoonan puun talkoot on osallistava projekti, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Talkoiden tavoitteena on laaja-alaisen yhteistyön myötä istuttaa Suomeen miljoona puuta, sekä rakentaa puita istuttamalla Minimetsiä & hiljaisia tiloja, jotka luovat vehreyttä, lisäävät hyvinvointia ja auttavat luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.

Miljoonan puun talkoiden taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project -kokonaisuus. Jokamiehenoikeuksista inspiraationsa saanut Silence Project nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkityksen, sekä näiden vaikutusta suomalaiseen kulttuurin, arvoihin ja identiteettiin. Taimet projektiin tulevat Harviala Oy:ltä, Suomen vanhimmalta taimitarhalta. Miljoonan puun talkoiden kokonaisuuteen kuuluu myös Hiljainen Ateria, Puu-seminaari, näyttelyitä ja työpajoja.

Puu-seminaari 27.9.2021Riihisaari, Korkea Sali
Ohjelma

Klo 17.00 Alkusanat Nikke Kaartinen ja Nina Backman
Klo 17.10 MMT Janne Korhonen – Ihmisten ja metsien välien vuorovaikutus ilmakehän välityksellä
Klo 17.40 FT Tiina Piilola – Luonnon kanssa yhteistyötä tekevät Kalevalan naiset
Klo 18.10 MMT Petteri Vanninen – Metsäbiotalouden näyteikkuna tutkimustiedon viestijänä ja metsäkeskustelujen tukena
Klo 18.30 Elokuvatuottaja ja ohjaaja Marko Röhr – Puut ja metsät ovat luontoelokuvan päähenkilöt. Kuinka syntyy elokuva suurelle yleisölle ilman yhtään ihmistä kuvissa?
Klo 18.40 Kysymykset, keskustelua
Klo 18.55-20.00 Metsän Tarina -elokuva – elokuvan kesto: 1h 12 min

Puun päivä Riihisaaressa 27.9.2021
Taimien jako klo 11-17
Puu-seminaari klo 17-20
Paikka: Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna

Tapahtuman tuottavat ja järjestävät Silence Project yhdistys ry, Riihisaari – Savonlinnan museo sekä Luonto-Saimaa -hanke.