Hyppää sisältöön

Rokin räminää, korkeakulttuuria ja lastenkirjakuvituksia Riihisaareen

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Jussi Karjalainen. Kuva: Riitta-Leena Lempinen-Vesa.

Kuinka kiteyttää romaanin sisältö yhteen kansikuvaan? Tai peilata rockyhtyeen henki albumin materiaaliin? Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Jussi Karjalainen tietää, ja näyttää sen toteen Savonlinnan museossa avautuneessa Aaveista totta -näyttelyssä Riihisaaressa. Näyttely on läpileikkaus Karjalaisen 20-vuotisesta monipuolisesta urasta. Yhden tekijän tuotantoa kokoavat graafisen suunnittelun näyttelyt ovat tässä laajuudessa harvinaisia. Tammikuulle kestävässä näyttelyssä on mukana rokin räminää, korkeakulttuuria ja lastenkirjakuvituksia.

Jussi Karjalainen (s. 1975) on palkittu graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Aaveista totta -näyttely kokoaa parhaita ja suunnittelijansa näköisiä töitä vuosien varrelta. Karjalaisen kädenjäljen voi löytää sadoista kirjankansista ja lukuisista levyistä. Näyttelyssä on nähtävänä runsaasti tuttuja ja tuntemattomampia kirjoja, levyjä ja julisteita, jopa t-paitoja. Välillä ollaan korkeakirjallisuuden parissa, toisinaan piipahdetaan rock-maailmassa. Mukana on myös hersyvän runsasta lastenkirjakuvitusta.

– Valitsin ne työt, joista ajattelen, ettei kukaan muu graafinen suunnittelija olisi keksinyt tismalleen samaa ideaa. Vältin ottamasta mukaan liian ilmeisiä töitä. Oli haastavaa, mutta myös erittäin palkitsevaa valita runsaasta materiaalista juuri nämä teokset. Lopulta vain parhaat työt tulivat valituksi, kertoo Karjalainen.

Kirjojen ulkoasu, albumien kannet ja julisteiden visuaalinen maailma ilmaisevat jotain olennaista teoksen hengestä ja sisällöstä. Suunnittelija antaa näille asioille näkyvän muodon. Näyttelyn yhteydessä pohditaan myös mistä ideat tulevat. Tällä kertaa näyttelyesineitä saa paitsi katsella, myös kosketella ja tuntea. Riihisaaren korkean näyttelysalin kotoisa ja runsas tunnelma on Karjalaisen sekä näyttelyarkkitehti Willem Heefferin käsialaa.

– Riihisaaren museonjohtajan Nikke Kaartisen kanssa on jo pitkään ollut puhetta, että olisi mahtavaa koota parhaita töitäni yhdeksi näyttelyksi. Nyt aika oli sopiva ja tämä toteutui. On todella hienoa pitää näyttely näin upeassa historiaa henkivässä tilassa! Sukujuureni ovat äidin puolelta Savonlinnassa ja Enonkoskella, joten kaupunki on tuttu jo lapsuudesta.

Aaveista totta -näyttely on suunnattu hyvin laajalle kävijäkunnalle, joista jokainen löytää varmasti kiinnostavaa katsottavaa. Loppuvuodesta näyttelyn yhteydessä järjestetään konsertti, jossa soittaa artisteja, joiden kanssa Karjalainen on työskennellyt. Yleisöllä on samalla myös mahdollisuus kuulla Karjalaiselta näyttelyn töistä ja tarinoista niiden takana.

– On tärkeää muistuttaa, että kirjan- ja levynkansien, kuten muunkin käyttötaiteen takana on paljon luovuutta ja työtä. Myös iloa ja onnistumisia, toteaa Karjalainen lopuksi.

Aaveista totta – Graafinen suunnittelija Jussi Karjalainen, 23.9.2022–8.1.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo.