Hyppää sisältöön

Saimaa halutaan säilyttää puhtaana ja vetovoimaisena alueena

Julistus Saimaan alueen säilyttämisestä malmikaivostoiminnan ulkopuolella julkistettiin Maamme rikkaudet 2023 -tapahtumassa Savonlinnassa 22.9.2023. Julistuksen tavoitteena on säilyttää Saimaa puhtaana ja vetovoimaisena alueena tuleville sukupolville. Julistuksessa ovat mukana lähes kaikki Etelä-Savon kunnat, Etelä-Savon maakuntaliitto sekä Parikkala, Taipalsaari, Joroinen, Varkaus ja Rautalampi.

Puhdas Saimaa on luonnon virkistyskäytön sekä matkailu- ja kalastuselinkeinon kannalta alueellemme elinehto. Se on monille kunnille myös juomaveden hankintavesistö. Puhtaasta vedestä on jo nyt pula. Vesi on malmeja arvokkaampi luonnonvara globaalisti ja ihmisen elämälle välttämätön. Juomaveden vaarantaminen kaivoshankkeilla ei ole siten harkittua toimintaa.

-Saimaa halutaan säilyttää puhtaana ja vetovoimaisena alueena myös tuleville sukupolville. Siksi alueelle ei haluta kaivoksia, joilla on peruuttamattomia kielteisiä vaikutuksia luontoarvoihin ja ympäristöön. Haluamme, että Saimaan vedet ja luonto säilyvät puhtaina. Maailmassa on suurin pula puhtaasta vedestä ja luonnosta, toteaa kaupunginjohtaja Janne Laine.

Julistuksessa ovat mukana Savonlinnan kaupungin lisäksi Etelä-Savon maakuntaliitto, Enonkosken kunta, Joroisten kunta, Juvan kunta, Kangasniemen kunta, Mikkelin kaupunki, Mäntyharjun kunta, Parikkalan kunta, Pieksämäen kaupunki, Puumalan kunta, Rantasalmen kunta, Rautalammin kunta, Sulkavan kunta, Taipalsaaren kunta ja Varkauden kaupunki.

Julistus lähetetään elinkeinoministeri Wille Rydmanille sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle.