Hyppää sisältöön

Saimaannorppien unia, norppamaalauksia ja kiehkuraisia kuoseja Riihisaaressa

Savonlinnan museossa Riihisaaressa kurkistetaan saimaannorppien uniin ja taiteilijoiden norppanäkyihin. Suomen luonnonsuojeluliiton tuottamassa Norppavisio – näkyjä saimaannorpasta -näyttelyssä tutustutaan saimaannorppiin kolmesta eri näkökulmasta.

Tekstiilitaiteilija ja saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen norppakuosisia uniikkitekstiilejä. Kuva: Hanne Kosonen/Suomen luonnonsuojeluliitto.

Näyttelyssä on mukana kuvataiteilija Hannamari Matikaisen norppamaalauksia, tekstiilitaiteilija ja saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiaisen norppakuosisia uniikkitekstiilejä sekä Saimaan rantojen koululaisryhmien taideteoksia useilla eri tekniikoilla toteutettuina.

Hannamari Matikaisen saimaannorppa-aiheisissa maalauksissa norpat ovat suloisia ja liikuttavia, mutta toisaalta myös vakavia. Saimaannorpan yksilölliset kiehkuraiskuviot ovat puolestaan inspiroineet Kaarina Tiaisen eloisia töitä, joissa näkyy rakkaus norppaan. Lisäksi Savonlinnan, Mikkelin, Lappeenrannan ja Imatran koululaisten toteuttamissa villeissä ja värikkäissä teoksissa näkyy pohdintaa saimaannorpan unista ja painajaisista, kuvailee näyttelyä koonnut Suomen luonnonsuojeluliiton hanketyöntekijä Marjaana Kovanen teoksia.

Savonlinnan Talvisalon koulun Heikinpohjan toimipisteen norppaveistoksia. Kuva: Hanne Kosonen /Suomen luonnonsuojeluliitto.

Näyttelyn ovat koonneet ja tuottaneet Suomen luonnonsuojeluliiton hanketyöntekijä Marjaana Kovanen, saimaannorppa-asiantuntija Sanna Leppänen ja hankekoordinaattori Hanne Kosonen.

Norppavisio – Näkyjä saimaannorpasta, 23.2.–1.5.2023, Riihisaari – Savonlinnan museo. Riihisaari on avoinna päivittäin klo 10–17. Suljettu pitkäperjantaina 7.4.

Saimaannorppien pesimäaika käsillä

Saimaannorpat alkavat etsiä sopivia pesäpaikkoja talvella heti jäiden ja lumen tultua. Norpat kaivavat kalliorantojen ja luotojen kupeisiin muodostuneisiin lumikinoksiin pesiä, joissa ne lepäilevät. Helmi-maaliskuun vaihteessa norppanaaraat myös synnyttävät poikaset, kuutit, pesien suojassa. Lumipesä suojaa erityisesti kuuttia kylmältä, pedoilta ja ihmisten aiheuttamalta häiriöltä.

Jos lunta ja pakkasta ei ole tarpeeksi lumikinosten muodostumiseen, norppa ei pysty tekemään pesää lumikinoksen sisään, jolloin kuuttien selviytyminen heikkenee, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Sanna Leppänen.

Suomen luonnonsuojeluliitto osallistui vastuualueillaan apukinoskolauksiin vapaaehtoisten avulla. Liikkumista luotojen ja saarten rannoilla tulee nyt välttää ja suoda norpille pesimärauha.

Tällä hetkellä Saimaalla uiskentelee 430–440 norppaa. Pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta kanta on kasvanut kymmenellä yksilöllä edellisestä arviosta. Saimaannorppa on silti edelleen erittäin uhanalainen.

Suomen luonnonsuojeluliitto tuottaa Norppavisio-näyttelyn ja osallistui apukinoskolauksiin osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832). Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta.

Riihisaari – Savonlinnan museo