Hyppää sisältöön

Savonlinna-mitalistit 2022 julkistettiin Pyhän Olavin päivänä 29.7.

Savonlinna-mitalit saivat yrittäjä, Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer ja kauppaneuvos, liikemies Kyösti Kakkonen. Kaupunginhallitus myöntää vuosittain Savonlinna-mitalin tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Mitalit jaetaan kaupungin syntymäpäivänä, Pyhän Olavin päivänä 29.7.

Yrittäjä ja Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer on rakentanut muutamassa vuodessa Hotelli Punkaharjusta monipuolisen kulttuuri- ja ruokamatkakohteen. Punkaharjun Valtionhotelli -nimellä aiemmin toiminut rakennus on Suomen vanhin toimiva majoitusliike. Paikka on tarjonnut majoitusta Punkaharjun kansallismaisemassa vuodesta 1845 lähtien. Hoyerille on myönnetty Suomen leijonan ansioristi työstään kulttuurihistorian ja luonnon hyväksi. Hänet on myös valittu Matkailutoimittajien Killan puolesta Vuoden matkailuhenkilöksi ja Hotelli Punkaharju nimetty kotimaan matkailun huippukohteeksi. Hoyer on tuonut vahvasti julkisuudessa ja verkostoissaan esille Punkaharjua myös kansainvälisesti. Toiminnallaan hän on edistänyt matkailun kehittymistä Punkaharjulla ja Savonlinnassa.

Kauppaneuvos, liikemies ja taiteen keräilijä Kyösti Kakkonen osti lokakuussa 2019 yli 700 neliöisen pitsihuvilan ja yli 100 hehtaarin maa-alueen pakkohuutokaupasta. Hän päätti entisöidä Rauhalinnan pitsihuvilan alkuperäiseen loistoonsa. Kulttuuri-ihmisenä ja taidekeräilijänä tunnettu Kakkonen pitää Rauhalinnaa kulttuurihistoriallisesti merkittävänä kohteena ja päätyi siksi vauraana liikemiehenä ostamaan huvilan. Rauhalinna entisöidään korkeatasoiseen käyttöön, esimerkiksi valtiovierailuja varten ja yritysten käyttöön. Vuonna 1900 valmistuneen suojellun Rauhalinnan rakennuksen pelastaminen ja sen entisöiminen entiseen loistoonsa, on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen teko.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, Anna-Kristiina Mikkonen, Tuukka Suomalainen ja Sanna Metsälä sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen ja kaupunginjohtaja Janne Laine luovuttivat Savonlinna-mitalit kaupungin 383. syntymäpäivän, Pyhän Olavin päivän, avauksessa perjantaina 29.7. Ravintola Waahdon terassilla.

Savonlinna-mitali myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi. Ansiokkaaksi toiminnaksi voidaan katsoa mittava panos Savonlinnan kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä, tai yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka on edistänyt Savonlinnan kaupungin aineellista tai henkistä rakentamista, sekä tekoa, joka savonlinnalaisen suorittamana on tehnyt Savonlinnan nimeä tunnetuksi myönteisellä tavalla ja jolle annetaan arvoa Savonlinnan kaupungin ulkopuolellakin.

Vuosittain jaettavien mitalien määrästä ja myöntämisestä päättää kaupunginhallitus. Kaupungin hallintokunnilla ja savonlinnalaisilla järjestöillä on oikeus tehdä kaupunginhallitukselle esityksiä mitalin myöntämisestä. Savonlinna-mitaleita on jaettu vuodesta 1975 lähtien.

Kyösti Kakkonen ja Saimi Hoyer.
Savonlinna-mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Varja.