Hyppää sisältöön

Savonlinna-mitalistit julkistettiin Pyhän Olavin päivänä

Savonlinna-mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Varje. Mitaleja on myönnetty sen valmistumisesta, vuodesta 1975, lähtien.

Savonlinna-mitalit saavat toimitusjohtaja Christine Lund, rakennusneuvos Terho Kaskinen ja Savonlinnan Sotaveteraanit ry:n kunniapuheenjohtaja Martti Repo. Kaupunginhallitus myöntää vuosittain Savonlinna-mitalin tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, Kirsi Torikka, Eija Stenberg ja Seija Puputti sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen ja kaupunginjohtaja Janne Laine luovuttivat Savonlinna-mitalit kaupungin 381. syntymäpäivän, Pyhän Olavin päivän, avauksessa keskiviikkona 29.7. Ravintola Waahdon terassilla.

Toimitusjohtaja Christine Lundin 2000-luvun alussa perustamasta boutique-hotelli Lossiranta Lodgesta on tullut yksi Suomen pienten majoituspaikkojen ehdottomista aateleista. Se on ensimmäinen Green Key -hotelli Itä-Suomessa ja Saimaan alueella. Kansainvälinen Green Key -ympäristöohjelma edistää kestävää matkailua ja sen tavoitteena on pienentää yöpymisten ympäristökuormitusta sekä säästää luontoa. Lund pyörittää myös Tavis Inn -pienhotellia, Villa Katia ja Galleria Lossirantaa, jonka näyttelyt ilahduttavat sekä hotellin asiakkaita että Aino Acktén Puistotien kulkijoita.

Rakennusneuvos Terho Kaskinen on toiminnallaan yrityselämässä ollut yksi alueemme elinvoimaisuuden ylläpitäjistä. Hän on myös iso työllistäjä. Vuonna 1989 perustetun Rakennusliike Terho Kaskisen kohteista suurin osa on ollut julkisia hankkeita, kuten koulujen ja sairaaloiden korjauksia. Samaan konserniin kuuluu myös matkailualan yritys. Kaskinen on myös Punkaharjun Kumppanuuspöydän puheenjohtaja sekä aktiivinen toimija Sääminki-seurassa, Moinsalmen alueen kyläyhdistyksessä ja Savonlinnan rakennusmestarit ja -insinöörit ry:ssä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Kaskiselle rakennusneuvoksen arvonimen vuonna 2019.

Savonlinnan Sotaveteraanit ry:n kunniapuheenjohtaja Martti Repo on sotaveteraani, joka on tehnyt pitkän ja ansiokkaan työuran rakentajana ja toiminut aktiivisena veteraanityön parissa. Veteraanityö on ollut Revon sydäntä lähellä myös aktiivisten työvuosienkin jälkeen, yhteensä jo lähes 30 vuoden ajan. Repo on nimetty yhdeksi Savonlinnan Seudun Sotaveteraanit ry:n kunniaveteraaneista ja hän toimii myös yhdistyksen kunniapuheenjohtajana. Savonlinnan Seudun Sotaveteraanit ry esitti Martti Repoa Savonlinna-mitalin saajaksi.

Savonlinna-mitalin ansiokkaaksi toiminnaksi voidaan katsoa mittava panos Savonlinnan kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä, tai yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka on edistänyt Savonlinnan kaupungin aineellista tai henkistä rakentamista, sekä tekoa, joka savonlinnalaisen suorittamana on tehnyt Savonlinnan nimeä tunnetuksi myönteisellä tavalla ja jolle annetaan arvoa Savonlinnan kaupungin ulkopuolellakin. Kaupungin hallintokunnilla ja savonlinnalaisilla järjestöillä on oikeus tehdä kaupunginhallitukselle esityksiä mitalin myöntämisestä.

Savonlinna-mitalien luovutustilaisuusSavonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, Kirsi Torikka, Eija Stenberg ja Seija Puputti sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen ja kaupunginjohtaja Janne Laine luovuttivat Savonlinna-mitalit toimitusjohtaja Christine Lundille, rakennusneuvos Terho Kaskiselle ja Savonlinnan Sotaveteraanit ry:n kunniapuheenjohtaja Martti Revolle.

 

Savonlinna-mitalistit

Savonlinna-mitalistit rakennusneuvos Terho Kaskinen (vas.), toimitusjohtaja Christine Lund ja Savonlinnan Sotaveteraanit ry:n kunniapuheenjohtaja Martti Repo.

 

Arvonimi Musta Pässi

Helsingin Savonlinna –seura julkisti ansioituneen savonlinnalaisen eli Mustan Pässin. Arvonimen sai Kira Boesen (vas.).

 

Pyhä Olavi

Pyhä Olavi on Olavinlinnan suojeluspyhimys. Koska kaupungin varsinaisia perustamisasiakirjoja ei ole koskaan löytynyt, vietetään kaupungin syntymäpäivää vuosittain Pyhän Olavin päivänä 29.7.