Historiaa

Savonlinnan vaiheita

Aimo Tukiainen LinnanhenkiSavonlinnan historia on vanhaa ja merkittävää. Savonlinna kuuluu Suomen viidentoista vanhimman kaupungin joukkoon ja on Itä-Suomen vanhin kaupunki.

Olavinlinna

Kaupungin perusta alkoi kehittyä, kun Eerik Akselinpoika Tott perusti Olavinlinnan Kyrönsalmen saarelle vuonna 1475. Olavinlinnan suojeluspyhimys oli norjalainen viikinkikuningas Pyhä Olavi, jonka mukaan valtakunnan itärajan suojaksi Ruotsin ja Venäjän rajalle rakennettu sotalinna nimettiin. Tänä päivänä Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen toiminnassa oleva linna.

Kaupungin perustaminen

Linnan vieressä olevalle Vääräsaarelle syntyi asutusyhdyskunta, jolle Pietari Brahe antoi kaupunkioikeudet ja perusti Savonlinnan kaupungin vuonna 1639. Koska varsinaisia kaupungin perustamisasiakirjoja ei ole koskaan löytynyt, vietetään kaupungin syntymäpäivää vuosittain Pyhän Olavin päivänä 29.7. Kaupunki on tuolloin täynnä ohjelmaa koko perheelle ja kaupunkilaiset nostavat liput salkoon juhlan kunniaksi.

Teollistuminen ja matkailu

Kaupungin kehittyminen vauhdittui 1900-luvun alussa, kun sinne perustettu Olavin kylpylaitos ja sahateollisuus käynnistyivät. Saimaan kanavan aukaiseminen ja rautatien rakentaminen antoivat sysäyksen kaupungin kehittymiselle. 1900-luvun alussa Savonlinna oli jo Saimaan laivaliikenteen keskus. Samoihin aikoihin alkoi myös kaupungin teollistuminen.

Matkailu voimistui ensimmäisen maailmansodan aikaan, jolloin kylpylävieraat suuntasivat matkansa Savonlinnaan. Olihan rautatieyhteys Pietarista jo olemassa. Savonlinnan alue on pitkän matkailuhistorian vuoksi myös Suomen vanhinta matkailualuetta.

Kuntaliitokset

Vuoden 1973 alusta kaupunkiin liitettiin pääosa Savonlinnaa ympäröineestä Säämingin kunnasta. Savonrannan kunta liitettiin Savonlinnaan vuonna 2009 ja Kerimäen ja Punkaharjun kunnat vuonna 2013.