Hyppää sisältöön

Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

– Saimaannorppa on osoittautunut matkailuelinkeinon kannalta sangen haasteelliseksi yhteistyökumppaniksi, Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander sanoo.

– Aivan liian monet matkailijat ovat joutuneet pettymään, kun eivät ole nähneet norpan norppaa, vaikka ovat nimenomaan norppien vuoksi matkustaneet pitkiäkin matkoja tänne. Tarkoitus on siis lisätä norppien näkymistiheyttä Savonlinnan alueella ja tuottaa näin kilpailuetua muihin alueisiin nähden.

Miamin yliopistossa työskentelevä professori Mary Smith uskoo, että saimaannorpan sosiaalisia ominaisuuksia ja yhteistyötaitoja on suhteellisen helppo lisätä viimeisimpään tutkimustietoon perustuvan koulutuksen avulla. Professori Mary Smith viittaa myös tutkimuksiin, joiden mukaan saimaannorpan aivot ovat suhteellisen suuret verrattuna esimerkiksi itämerennorpan aivoihin. Iso aivokoko tunnetusti edistää oppimisprosessia. Saimaannorppa on amerikkalaistutkimusten mukaan jopa älykkäämpi ja oppivaisempi kuin delfiini. Siksi norppien koulutuksessa voidaan käyttää samoja opetusmetodeja kuin delfiinien koulutuksessa, mutta koulutus etenee puolta nopeammin. Professori Mary Smith haluaa kuitenkin korostaa, että koulutus tapahtuu saimaannorpan ehdoilla ja tiukkoja eettisiä kriteerejä noudattaen.

– Kysymys ei ole missään nimessä norppien kesyttämisestä vaan piilevien taitojen vahvistamisesta niin, että norpasta tulee vielä karvan verran ihmisystävällisempi kuin mitä se jo nyt on. Etevimmät yksilöt voivat oppia vilkuttamaan ihmisille tai jopa heittämään ylävitosen, professori Mary Smith uskoo.

Hän ei myöskään sulje pois mahdollisuutta perustaa jatkossa kuuteille omia kuuttikouluja, jos aikuisten norppien oppimistulokset ovat rohkaisevia.

Haku norpankouluttajaksi on avoinna 1.4. klo 16 saakka osoitteessa saimaalle.fi. Pohjakoulutusta tai aikaisempaa työkokemusta ei vaadita. Kohtuullinen uimataito luetaan eduksi.