Hyppää sisältöön

Savonlinnan kaupunki varautuu mahdollisiin sähkökatkoihin

Haasteellisen energiatilanteen vuoksi myös Savonlinnan alueella sähkökatkojen todennäköisyys on tavanomaista suurempi tänä talvena. Savonlinnan kaupungin palveluissa on varauduttu mahdollisten sähkökatkojen aiheuttamiin häiriöihin sekä niiden vaikutuksiin.

Lyhyiden sähkökatkojen aikana kaupungin palveluissa pyritään pääosin jatkamaan normaalia toimintaa turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Osassa palveluista toiminta kuitenkin keskeytyy katkon ajaksi ja esimerkiksi asiakaspalvelupisteet, kirjastot ja museo joudutaan turvallisuussyistä sulkemaan.

Liikenne- ja katuvalot sekä muu ulkovalaistus eivät toimi sähkökatkon aikana. Tämän vuoksi jokaiselta vaaditaan erityistä valppautta liikkuessaan autolla, kävellen tai jollain muulla kulkuvälineellä.

Varhaiskasvatuksen yksiköt ja koulut toimivat sähkökatkojen aikana niin normaalisti kuin se on mahdollista. Päiväkodeissa, kouluissa ja lukioissa on muun muassa varauduttu siihen, että sähkökatkojen aikana valot sammuvat, eikä ruokaa voida kuumentaa. Esimerkiksi lounaiden kuumentamista vaativat ruoat kuumennetaan sellaisissa keittiöissä, joissa se on mahdollista ja kuljetetaan sitten yksiköihin, joissa lapsille tarjotaan lounas. Osana sähkökatkojen varautumistoimia huoltajat saavat Wilman ja Muksunetin kautta tarkemmat ohjeistukset sähkökatkojen varalta.

Savonlinnan kaupunki on tehnyt toimenpiteitä, jotta energiankulutusta saadaan alennettua ja palvelut paremmin turvattua. Sähkön kulutuksen vähentämiseksi kaupungin toimitilojen huonelämpötiloja on alennettu valtakunnallisen suosituksen mukaisesti yhdellä asteella niissä toimipisteissä, joissa se toiminnan kannalta on ollut mahdollista.

Lisäksi energiaa tullaan säästämään teknisen lautakunnan päätöksen mukaisesti katuvaloverkostojen yösammutuksilla (klo 23.00-05.00), lukuun ottamatta kantakaupungin keskustaa. Katuvalot palavat myös yöllä Laitaatsalmen ja Kyrönsalmen siltojen välisellä keskusta-alueella. Energian säästöön liittyviin katuvalojen yösammutuksiin siirrytään 4.1.2023 alkaen. Liikennemäärät ovat yöaikaan vähäisempiä, mutta teillä liikkujien on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta, kun katuvalot eivät pala. Myös heijastimien käyttö on suositeltavaa.
Savonlinnan kaupunkikeskustan jouluvalot sammuvat aiempia vuosia aikaisemmin, tänään 4.1.2023.

Uimahalli PikkuSaimaan saunojen lämpötilaa on pienennetty ja kuuman saunan käyttöaikaa lyhennetty. Tanhuvaaran jalkapallohallin käyttölämpötilaa on pienennetty kahdella asteella. Ulkoliikuntapaikkojen valaistus toimii hämäräkytkimellä ja valaistusaika on aiempaa lyhyempi. Valot ovat luistelualueilla päällä klo 8-20.30 välisenä aikana ja laduilla klo 6-21 välisenä aikana. Heikinpohjan ja Kyrönniemen luistelualueilla valot syttyvät klo 8-20.30 välisenä aikana vain mikäli luistelijoita on. Ulkoliikuntapaikoilla ei ole valaistusta, mikäli pakkanen laskee -20 asteeseen tai alemmas.

– Suomessa yritykset ja kansalaiset ovat onnistuneet vähentämään sähkönkulutustaan, mikä on pelastanut Suomen sähkökatkoilta tähän saakka. Toivon kuitenkin, että kuntalaiset jatkavat mahdollisuuksiensa mukaan sähkönsäästöä, jolloin meillä on paremmat mahdollisuudet välttää sähkökatkot, toteaa kaupunginjohtaja Janne Laine.

Mahdollisiin sähkökatkoihin on kuntalaisten kuitenkin hyvä varautua. Sähkökatkon varalta on hyvä hankkia kotiin valmiiksi jonkinlainen kotivara, jolloin pidemmästäkin sähkökatkosta selviää ilman suuria ongelmia. Kotivaraan kuuluu ruokaa, juomaa ja muita päivittäin tarvittavia tarvikkeita useammaksi päiväksi, jopa viikoksi. Tavoitteena on, että jokainen selviäisi itsenäisesti vähintään 72 tuntia.

Lisätietoja sähkökatkoon varautumisesta: https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen/sahkokatko

Energian säästövinkkejä löytyy Astetta alemmas -sivustolta: https://www.astettaalemmas.fi/saastovinkit